Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Zweten

25 mei 2022 om 13:04 Opinie

VEENENDAAL ’t Is nog even zweten. Niet alleen voor de eindexamenkadidaten. Ook voor hun ouders! En dan heb je er ook nog eens zo’n warm weer bij. De leerlingen van nu groeien letterlijk op in een ander klimaat op. Van mijn eigen eindexamenperiode herinner ik me vooral het tot ’s avonds laat leren, waarbij ik zelfs -geheel tegen mijn rationele principes in- nog eens ben gaan slapen met een opengevouwen boek onder mijn kussen. In de hoop dat de lesstof zo alsnog in mijn brein belandde. M’n moeder gaf me tijdens de examendagen altijd iets extra lekkers mee. Ik herinner het me nog, dus dat heeft ze goed gedaan. 

Op de dag dat de uitslagen bekend zouden worden gemaakt, ben ik heel ver van huis gefietst en heb ik tot laat in de middag gewacht om weer thuis te komen om het aangekondigde telefoontje van de leraar maar vooral te ontwijken. Toen ik de poort binnenreed, zag ik een glunderende moeder. Ik was -zij het met de hakken over de sloot- geslaagd! Met een 4 voor natuurkunde en een 5 voor wiskunde I en compensatiepunten voor Nederlands en Biologie verwierf ik mijn VWO-diploma. Het was mij blijkbaar gegund.

Ik wens het alle kreunende en steunende leerlingen ook toe. Zij het met wat minder stress. Onze oudste dochter heeft ons gelukkig deze spanningen bespaard. Zij deed ‘examen’ in 2020, de eerste en enige keer in vele decennia dat het centraal schriftelijk eindexamen niet doorging en je op basis van de behaalde resultaten bij de schoolexamens je diploma kreeg. De andere dochter is over twee jaar aan de beurt, maar volgens Magister hoeven we ons geen zorgen te maken. Wat is Magister, hoor ik nu velen denken. Dat is het digitaal leerlingvolgsysteem, waarin data van leerlingen opgeslagen worden. Niet alleen behaalde cijfers, maar ook absentie, al dan niet gemaakt huiswerk etcetera.

Je moet wel je wachtwoord weten te onthouden. En laat dat nu net niet mijn sterkste punt zijn. Verzachtende omstandigheid, je moet inmiddels zo veel toegangscodes onthouden. Van je mail, je telefoon, bank-app, DigiD, verzekeringsmaatschappij, energieleverancier en nog veel meer. Het is voor mij dan ook regelmatig nog even zweten als je laatste poging hebt bereikt om het juiste password in te vullen. En dan denk ik weer terug aan die stressvolle eindexamentijd. Iedereen succes met de laatste loodjes!

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie