Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Er is niks te doen in Veenendaal

9 februari 2022 om 13:03 Opinie

VEENENDAAL Ik houd ervan eropuit te gaan. Zeker nu de coronabeperkingen weer grotendeels zijn opgeheven. Omdat ik al ruim dertig jaar uit-tips verzamel voor m’n werk, durf ik te zeggen dat ik inmiddels wel een vrijetijdsexpert ben. Daarom stoor ik me als de uitagenda’s over Veenendaal weer eens niet bijgewerkt zijn. 

De website van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei, - door gemeente Veenendaal jaarlijks met enkele tienduizenden euro’s gesubsidieerd - vermeldde exact twee Veense activiteiten tot aan de zomer. De eerste waren de Veense ommetjes: beschreven wandelingen die je voor € 0,50 per stuk kunt kopen in de Stadswinkel. De tweede activiteit waren de weekmarkten. Ditisveenendaal.nl, een andere gesubsidieerde site, komt niet verder dan het 1-op-1 overnemen van de programmering van Theater Lampegiet. Weliswaar een zeer uitgebreid programma, maar daar hoeft geen aparte gemeentelijke site voor te worden opgetuigd. Ook de agenda op de website van Winkelstad Veenendaal is maagdelijk leeg.

Dit kan mijns inziens toch echt wel een stukje beter. Ik zal een aftrap doen. Wat dacht je van De Fabriek op Zondag. Iedere zondag is er in de Cultuurfabriek een muzikaal en/of cultureel evenement geprogrammeerd. Ook de Stadswandelingen van Jaap Pilon mogen uiteraard niet ontbreken in dit overzicht. Op jaappilon.nl lees ik dat hij iedere 1ste en 3de zaterdag van de maand ‘s-ochtends om 11 uur belangstellenden meeneemt op een wandeling door het oudste gedeelte van Veenendaal. Hierbij vertelt hij over de geschiedenis van ons turf- , textiel- en sigarendorp. Dit omlijst met talrijke anekdotes. Wel even vooraf je komst doorgeven. Ook de open dagen van Natuurtuin Diddersgoed misstaan niet in een activiteitenoverzicht. De IVN-site geeft aan dat deze iedere laatste zondag van de maand is opengesteld van 15 tot 16 uur.

En het huiskamerfestival Theater bij de Buren (op zondag 10 april) mag u ook al vast in uw agenda noteren. Tot slot verdienen de bijzondere voorstellingen van het Filmhuis wat mij betreft ook een plekje op de Veense Uitladder. Wie had er afgelopen zondag niet ‘Benedetta’ willen zien, de film van Paul Verhoeven over twee lesbische nonnen ... En dat in Veenendaal.

Ik verwacht dat betrokkenen nu wel hun evenementenkalenders up-to-date gaan brengen. En anders ben ik altijd nog in te huren. Voor wèinugh.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie