Deo veroorzaakt gele vlekken doordat de meeste deodoranten aluminium bevatten
Deo veroorzaakt gele vlekken doordat de meeste deodoranten aluminium bevatten (Foto: mike)

Hoe verwijder je gele vlekken uit je overhemd?

  Zakelijk

Het is een nachtmerrie van elke man die overhemden draagt; vlekken in je heren overhemd. Dit kunnen allerlei soorten vlekken zijn. Van zweetvlekken tot koffievlekken, allemaal zeer vervelend en hardnekkig te verwijderen. Toch is de ene vlek makkelijker te verwijderen dan de andere vlek. In dit artikel leggen we je uit hoe je gele zweetvlekken uit het overhemd verwijderd. Tevens wordt er uitgelegd hoe gele vlekken ontstaan en hoe je ze enigszins kunt voorkomen. Benieuwd lees dan snel verder. 

Zweetvlekken; hoe ontstaan ze?

Er zijn genoeg mannen en vrouwen die zich afvragen hoe een zweetvlek onder de oksel geel wordt. De meesten denken dat het de lichaamssappen zijn, maar dit is niet helemaal waar. De kleur geel heeft weinig te maken met de het zweetkleur onder de oksels. Het ligt namelijk voornamelijk aan de deodorant die je gebruikt. Deo veroorzaakt gele vlekken doordat de meeste deodoranten aluminium bevatten. Het nadeel van de deodoranten die aluminium bevatten, is dat aluminium heel goed gereageerd met zweet. Zweet is namelijk een eiwit. Dit zorgt voor de gele vlekken in je slim fit overhemd of andere fit overhemd of T-shirt. Hetzelfde kan gebeuren als je je shirts wast met bleekmiddel. 

Vier stappen om vlekken te verwijderen

Hieronder staat in vier stappen uitgelegd hoe je vlekken verwijderd;

  • Stap 1: kies de juiste methode: er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken voor het verwijderen van vlekken. Denk hierbij aan het gebruik van azijn, wasmiddel, wodka of baking soda. De keuze hangt natuurlijk af wat je in huis hebt. Alle methodes werken even goed, maar de ene methode kost meer tijd dan de andere.
  • Stap 2: het voorbereiden: legt het kledingstuk met vlekken in warm water. Zorg ervoor dat de vlekken in zijn geheel nat zijn. Maak ondertussen je eigen vlekkenverwijderaar met één van de eerder genoemde middelen. De ratio die je bij azijn, wodka en wasmiddel moet gebruiken is 1:1. De ratio met het gebruik van soda is 3:1. Mix vervolgens de substantie totdat je een soort pasta of egale vloeistof ontstaat. 
  • Stap 3: de vlek uit het overhemd verwijderen: pak vervolgens het overhemd en breng de substantie aan op de vlek. Vervolgens is het van belang om de substantie goed in de vlek te wrijven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Tevens is het belangrijk dat je de substantie goed in de vlek laat intrekken. Laat vervolgens het overhemd even liggen.
  • Stap 4: nadat je het overhemd even hebt laten liggen, dien je het overhemd opnieuw te wassen. Was het overhemd op de hoogste temperatuur die het overhemd aankan. Meestal is dit 30 of 40 graden. Weet je het niet zeker, raadpleeg dan het labeltje aan de binnenkant van het overhemd. Vervolgens was je het overhemd. Als het goed is, zal de vlek verwijderd moeten zijn, mocht dit niet het geval zijn, herhaal dan elke stap opnieuw.

Hoe voorkom je gele vlekken?

Bekijk de deodorant die je gebruikt. Switchen van deodorant ligt het meest voor de hand. Deodorant zonder aluminium zal de gele vlekken verminderen. Tevens is het van belang om de juiste hoeveelheid deo op te spuiten. Bij het gebruik van teveel deo kunnen er sneller gele vlekken ontstaan. Draag ook zoveel mogelijk natuurlijke stoffen om zweten tegen te gaan. Natuurlijke stoffen ademen beter. Daarnaast is het van belang om tijdens het strijken van een overhemd niet de oksels te strijken. Als de vlek er al zit, strijk je als het ware de vlek in het overhemd.
 

Meer berichten