Foto: Dick Martens

Zure en dure nederlaag DOVO

  Sport

door Dick Martens

VEENENDAAL - DOVO is er in het eerste competitieduel van 2020 niet in geslaagd, om de goede voornemens, 'het zo snel mogelijk verlaten van de degradatiezone in de 3e Divisie'., gestalte te geven. Van die geprogrammeerde dadendrang zou het bezoekende Ajax het eerste slachtoffer moeten worden, maar na ruim 95 minuten van veelal 'vechtvoetbal', stapten de Amsterdammers lachend en de Veenendalers uiteindelijk enorm balend van het kunstgras. Na een 1-2 ruststand, werd het uiteindelijk 2-3.

Cruciaal duel

Toch leken de vooruitzichten op een goede herstart van de competitie aanwezig. Het kalenderjaar 2019 werd, met Scott Calderwood die na een reeks teleurstellende resultaten de plaats in de dug-out had overgenomen van de ontslagen Gert Kruys, afgesloten met een overwinning en een gelijkspel, terwijl er voorafgaande aan het duel met Ajax nog ruim, met 5-0, overtuigend werd gewonnen van eersteklasser Bennekom. Toch besefte Calderwood als geen ander, dat 'ieder duel, om klassenbehoud te kunnen realiseren, cruciaal was'. De eerste horde in die strijd was Ajax, de nummer tien op de ranglijst.

Fraaie aansluitingstreffer

Ajax begon het duel in Veenendaal met een versterkt middenveld, een tactiek die zeker in de beginfase, door DOVO moeilijk te ontrafelen was. Loerend op de counter kregen de Amsterdammers, na een kwartier spelen, de eerste echte kans, maar het venijnige schot van Mitchel Borman werd door DOVO-doelman Sebastiaan van der Sman vakkundig gepareerd. De thuisclub leek wat wakker geschrokken en herpakte zich. Maar had vervolgens de pech, dat Kevin Schmidt er niet in slaagde Ajax-doelman Ruben Zandwijken te verschalken. Het was wel het sein van een Amsterdams overwicht, dat na een half uur spelen, de op dat moment zeker verdiende voorsprong opleverde. Van der Sman was nu kansloos op de inzet van Koen Blommestijn (0-1) en moest zich negen minuten later opnieuw gewonnen geven op een fraaie kopbal van Jake Wolgarten (0-2). Dat leek ook de ruststand te gaan worden, maar het was Kai Huisman, die op slag van rust een vrije trap perfect in de kruising deed belanden (1-2). Een smetje was nog wel, dat vlak voor de aansluitingstreffer aanvoerder Roy Bakkenes met een blessure het veld moest verlaten.

Fataal omschakelmoment

Die opsteker was voor de mannen van Calderwood een extra motivatie om na rust alle remmen los te gooien. Veel feller en met snel combinatiespel werd de Ajax-verdediging onder druk gezet. Maar die open spelopvatting bracht ook de nodige risico's met zich mee. Maar de gevaarlijke counters werden telkens onschadelijk gemaakt door de naar grote hoogte groeiende Veenendaalse doelman, Van der Sman. Met nog ruim 20 minuten spelen kreeg DOVO loon naar heel hard werken, in de vorm van de gelijkmaker. Het was invaller Kesley den Haag, die een voorzet van Yannick Zeeman tot de gelijkmaker transformeerde (2-2). DOVO wilde meer en trainer Calderwood bracht met Quincy Arends een extra aanvaller binnen de lijnen. Het leek de meesterzet te worden waar de thuisclub zo naar smachtte, want in de 79e minuut leek de invaller de 3-2 voor zijn rekening te nemen, maar zag zijn achterwaartse kopbal nog door Ajax-doelman Zandwijnen, met een uiterste krachtsinspanning, net voor de doellijn, onschadelijk gemaakt worden. Maar zag in de tegenaanval ook, dat de Amsterdammers razendsnel omschakelden en via Ricardo Fransberg opnieuw de leiding namen (2-3). De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven, dit tot frustratie van alles wat de thuisclub een warm hart toedraagt.

Extra zuur moment voor Man of The Match

Uiteraard baalde ook de tot Man of the Match uitgeroepen doelman Van der Sman. Met de fles wijn, die de titel opleverde nog in zijn hand, deed hij zijn verhaal. ,,Ik ben bang, dat het ook nog eens zure wijn is. Ik ga hem dan voorlopig ook niet opdrinken." Ondanks het feit, dat hij een prima wedstrijd had gespeeld, keek hij zeker niet met een goed gevoel terug op het verlies. ,,Normaal wordt je Man of The Match als je 'de nul' houdt en nu krijg ik er zelfs drie tegen. Dat is zo zuur. Voor rust speelden we niet goed en verloren we ook nog spelers door blessures, maar in de tweede helft speelden we echt om te winnen en kwamen we ook terecht op gelijke hoogte. Maar dan die 79e minuut. Eerst die bal die net voor de lijn wordt weggehaald en een minuut later ligt hij er bij ons in. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Dat moeten we als team echt leren. Op zo'n moment moet je slimmer zijn, dan maar een overtreding of gele kaart. Nu gebeurt er niets en verlies je de wedstrijd door zo'n omschakelmoment.

Toch nog perspectief

Ondanks het verlies, ziet Van der Sman nog zeker perspectief om klassenbehoud te bewerkstelligen. ,,Ik heb daar nog alle vertrouwen in. Zeker gezien ons spel na rust, waar we aantoonden zeker in de middenmoot thuis te horen. Maar we moeten wel minder slordig zijn en moeten ons realiseren waar en hoe we staan op dergelijke momenten."

Volgende week speelt DOVO in- en tegen Goes. Opnieuw een cruciaal duel, misschien wel een zogenaamde 'zes punten duel'. De Zeeuwen staan op 13e plaats met 16 punten uit 15 gespeelde wedstrijden, terwijl DOVO met vier punten minder de 15e plaats inneemt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden