<p>Oprichter van de Blue Socks, Jan van Rijnbach, heeft zijn eigen bank langs de lijn. (Foto: Blue Socks)</p>

Oprichter van de Blue Socks, Jan van Rijnbach, heeft zijn eigen bank langs de lijn. (Foto: Blue Socks)

(Foto: )

Jan zit graag op zijn eigen bank...

  Sport

De Veenendaalse Honk- en Softbal Club Blue Socks is op 12 januari 1965 opgericht door een (toenmalige) gymnastiekleraar, Jan van Rijnbach. In eerste instantie heette de club V.H.C. (Veenendaalse Honkbal Club). Hier werd later de naam Blue Socks aan toegevoegd. Sinds nog wat later kwam de softbal-tak erbij. Sinds kort heeft Jan een eigen bank bij de club. Een historisch overzicht.

Door Co Keulstra

Veenendaal - De naam Blue Socks komt van ‘Blauwkous’ een oude scheldnaam voor Veenendalers maar is vanwege de Amerikaanse invloed in de honk- (baseball) en softbalsport vertaald naar Blue Socks.
Van Rijnbach was begin jaren ’60 gymnastiekleraar en gaf les aan de Hervormde ULO (nu Ichthuscollege). In de zomer gaf Jan buiten les op het terrein waar nu het Scoutinghuis staat. De Rondweg west was nog niet aangelegd. Op het oneffen veldje gaf Jan les in voetbal, handbal, atletiek en softbal. Een aantal jongens uit de 3e en 4e klas vonden dit een leuk spel en dachten erover om een honkbalvereniging op te richten.

Voorzitter Kees van Hall

In 1964 is Jan gaan informeren bij de honkbalbond (KNHB) naar de mogelijkheden. Zij stelden dat er minstens 15 leden, inclusief bestuur, moesten zijn om in competitieverband te kunnen spelen. De Bond had een speciaal fonds (De Kieviten) dat materiaal tegen een redelijke prijs verschafte. Een handschoen en sportpakken moesten ze zelf regelen. De jongens en Jan besloten unaniem om een honkbalclub op te richten. Kees van Hall werd voorzitter en zijn zoon Kees werd penningmeester. Jan Rijnbach werd zelf secretaris. Trainer werd Amsterdammer Leo Vonk, die in die tijd op de SKF werkte. Jan sprak met de trainer af om 2 keer per week te gaan trainen en in de winter in de zaal van de U.L.O. Toen was de zaak rond en Jan gaf zich op bij de Bond. De naam werd: de Veenendaalse Honkbalclub (VHC). De bond was enthousiast en stelde als openingsdatum 12 januari 1965 vast. De honkbalclub was geboren. Leo Vonk kon het team voorlopig niet coachen want hij speelde zelf nog in Amsterdam bij H.V.A. in de Hoofdklasse. Jan van Rijnbach moest toen zelf de coaching doen.
De eerste jaren was het een zaterdagvereniging, vanwege hjet christelijke karakter van Veenendaal. Als op zondag zou worden gespeeld (zoals nu) dan kwam een aantal spelers niet. In april 1965 speelde de Veenendaalse Honkbalclub hun eerste wedstrijd thuis tegen FAK 3 uit Bilthoven. De wedstrijd werd gespeeld op het huidige veld van G.V.V.V. Alles was nogal provisorisch. De spelers zaten op oude banken uit de gymnastiekzaal, er was geen backstop en het publiek stond onbeveiligd achter hekken van het voetbalveld. Er werd met 24-3 verloren.
Na enige tijd kreeg men in 1970 een eigen veld aan de Middellaan, bij boer De Rooy. Een clubhuis was er niet. Er moesten regelmatig losgebroken koeien en koeienvlaaien verwijderd worden.

In 1971 werd Blue Socks kampioen door aartsrivaal Utrecht Hitter met 7-2 te verslaan. Zo speelden de Veenendalers in 1972 in de landelijke derde klasse. In 1975 richtte Jan van Rijnbach de Softbalvereniging op, dit om meer leden te werven. Het werd een succes. Oprichter Jan van Rijnbach werd op 20 februari 2019 door zijn vereniging letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. Tijdens de feestelijke seizoenopening kreeg hij de eer een bankje te onthullen met zijn eigen naam erin. De nog altijd fitte ex-coach komt regelmatig bij de wedstrijden van zijn cluppie kijken en heeft daar zijn favoriete plekje langs het softbalveld. En precies dit plekje staat vanaf nu bekend als de ‘Jan van Rijnbach-bank’. Een bijzondere dank...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden