Wie kent nog het Veenendaal van vroeger?


<p>Een foto uit het nieuwe boek: Berend van de Meent (l) en Cor van Geerenstein bij de auto van Eef van Schuppen, ca 1964.</p>

Een foto uit het nieuwe boek: Berend van de Meent (l) en Cor van Geerenstein bij de auto van Eef van Schuppen, ca 1964.

(Foto: Coll. HVOV/Nico van Ginkel )

Wie kent nog het Veenendaal van vroeger?

  Nieuwsflits

Zaterdag 14 november viert de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) haar 35ste verjaardag. Een prachtige leeftijd van een springlevend, niet meer uit de Veenendaalse samenleving weg te denken fenomeen. De vereniging, in de bloei van haar leven, wil deze bijzondere dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dus kwam er het boek ‘Vijftig Veense Verhaaltjes’.

VEENENDAAL - Ondanks deze bizarre tijd waarin het coronavirus het dagelijks leven ook van de Veenendalers beheerst, heeft het bestuur van Oud Veenendaal gemeend haar verjaardag tóch te moeten vieren. Niet zoals de afgelopen zes lustrumvieringen met een feestelijke bijeenkomst, maar wel met het trakteren op het traditionele lustrumcadeau voor de inmiddels 880 leden: een historisch boekwerk.

Onder het motto “Wie jarig is, trakteert…” zal de vereniging haar trouwe leden niet “op de burrel” kunnen nodigen, maar hen wel kunnen verrassen met het door Ineke van Schuppen geschreven boek “Vijftig Veense Verhaaltjes”.

Een geste van het bestuur aan de trouwe aanhang van Veenendalers en oud-Veenendalers die het werk van de vereniging met hun lidmaatschap ondersteunen. Boeken als “Het Veen, de veenraden en het Veenraadschap”, geschreven door R. Bisschop, G.C. Speelpenning en T. Stol , “Veranderd Veenendaal” van de hand van Martin Brink, “Geschiedenis van Veenendaal, deel 1 en 2” met medewerking van vele Veense schrijvers, “Markante Veenendalers” van Henk van ‘t Veld en het boek “Mijn Kerkewijk”, door Jaap Pilon hebben ertoe bijgedragen dat de belangstelling voor de geschiedenis van Veenendaal is toegenomen.
Ineke van Schuppen, schrijver van het zevende lustrumboek herinnert zich de oprichting van de HVOV als de dag van gisteren. Ze geeft antwoord op een aantal vragen.

Wat betekent de Historische Vereniging Oud Veenendaal voor jou? 

‘’Heel veel. Ik ben een geboren en getogen Veenendaalse. Mijn voorouders worden in de archieven van Veenendaal genoemd sedert 1598, dus ik kan met recht zeggen dat ik Veense wortels heb.
Op 30 juli 1946 ben ik geboren aan de Julianastraat als jongste kind in een gezin van drie kinderen.
Al vroeg werd mijn belangstelling voor de geschiedenis van Veenendaal gewekt doordat ik een aantal ansichtkaarten van het dorp in het nachtkastje van mijn vader vond. En dat is niet meer overgegaan. Ik ben ansichtkaarten van Veenendaal gaan verzamelen en van het één kwam het ander. In 1985, bij de oprichting van de HVOV, ben ik meteen lid geworden. Ik ontving het eerste kwartaalblad van de vereniging in december 1985, een zogenaamd nul-nummer. In 2001 trad ik toe tot het bestuur. Sedertdien schrijf ik met veel plezier en overgave artikelen in “Oud Veenendaal”, het kwartaalblad van de vereniging.
Wat ik zo bijzonder vind aan de vereniging is dat het al die jaren al de eigen broek op houdt.
Geen structurele subsidies! Daar ben ik als lid en bestuurslid enorm trots op.’’

Waaruit bestaat de bijdrage van de HVOV aan de Veenendaalse samenleving? 

‘’Al meteen vanaf haar oprichting op 14 november 1985 door Kees van Grootheest, Roelof Bisschop, Martin Brink, Govert Kool en Henk Diepeveen, heeft de vereniging zich sterk gemaakt om de geschiedenis van het dorp vast te leggen. Daarnaast heeft de jonge HVOV zich in de strijd geworpen om beeldbepalende panden in het oude industriedorp voor sloop te behoeden. En dan al die boeken die de afgelopen 35 jaar door de HVOV of met medewerking van de vereniging zijn uitgegeven. In één woord geweldig! Het geeft maar weer eens aan dat Veenendaal een rijke geschiedenis heeft. Jubileumboeken, monumentenoorkonden, druk bezochte ledenvergaderingen waar de voorzitter van de Werkgroep Documentatie, Hennie Henzen, traditioneel een “praatje bij een plaatje” presenteert en de samenwerking met het Museum Veenendaal en het Gemeentearchief Veenendaal, maken voor mij de HVOV een onmisbare schakel tussen het verleden en heden van Veenendaal.’’

Jij hebt het verjaardagscadeau voor het zevende lustrum geschreven. Wil je een tipje van de sluier over het boek oplichten voor de lezers van de Rijnpost?

‘’Nou, vooruit dan maar, maar zaterdag is pas de officiële verjaardag. Ik zal het cadeau voor een deel voor de lezer ‘uitpakken’. Het boek is gebaseerd op de fotocollectie van Veenendaler Nico van Ginkel. Een jaar geleden heeft de HVOV de enorme verzameling foto’s van Nico aan kunnen kopen. Foto’s die de geschiedenis van het Veenendaal van de laatste decennia hebben vastgelegd. Foto’s van alledaagse gebeurtenissen in het dorp, van sloop en nieuwbouw, van feesten en rampen, van werken en ontspannen, over politiek en religie. En al die duizenden foto’s, al die Veense kiekjes, verbergen en herbergen stuk voor stuk een verhaal. Samen met Hennie Henzen kwam ik op het idee om een serie verhalen te schrijven om de foto’s van Nico van Ginkel tot leven te brengen, om ze als het ware zelf hun verhaal te laten vertellen. En zo ontstonden “Vijftig Veense Verhaaltjes”. Verhalen bij unieke plaatjes. Verhalen over gewone en ongewone gebeurtenissen uit het recente Veense verleden. En wat ik zelf nou zo leuk vind, veel Veenendalers kunnen zich de gebeurtenissen uit de vijftig verhalen vast nog goed herinneren. Ze zijn er zelf getuigen van geweest. Geschiedenis is vaak nog dichterbij dan je zou denken.’’

Kun je iets meer verklappen over die vijftig verhaaltjes? Waar gaan ze over? 

‘’Nou, oké. Ik noem een paar hoofdstukjes, maar daar blijft het bij. Zo gaat er een verhaal over ‘Wonen in een varkenshok’, een verhaal over ‘Veense ijspret door de jaren heen’ en over de ‘Gehéniau’s weverijen’ en ‘De eerste Veenendaalse Pettenfabriek’. Maar ook over ‘Kolenboeren in Veenendaal’ en over ‘De Christelijke Huishoudschool’. Genoeg zo! Ik verklap teveel. Pak het cadeau binnenkort maar uit en ga het lezen, zou ik zeggen’’.

Bestellen

Leden van de HVOV kunnen het boek vanaf zaterdag 14 november tegen inlevering van de waardebon uit het verenigingsblad afhalen bij boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat. Niet-leden kunnen het boek vanaf zaterdag voor € 17.95 kopen bij boekhandel Van Kooten, De Readshop in de Corridor, boekhandel De Rank aan de Prins Bernhardlaan, Primera Van Walsem aan het Slotemaker de Bruïneplein, De Stadswinkel in de Cultuurfabriek en bij de HVOV aldaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden