<p>Monique van de Vijver in de kerkzaal van de Rhenense Gedachteniskerk.</p>

Monique van de Vijver in de kerkzaal van de Rhenense Gedachteniskerk.

(Foto: Marco Diepeveen)

Vereniging wil Gedachteniskerk in Rhenen redden

  Nieuwsflits

Via een landelijke steentjesactie voor donateurs is de Rhenense Gedachteniskerk in 1959 tot stand gekomen. Als herdenkingsmonument voor alle oorlogsslachtoffers, vooral die uit de meidagen van 1940. Dat straalt ook de architectonische symboliek uit. Nu dreigt deze unieke rooms-katholieke kerk verkocht te worden aan een commerciële partner.

Door Marco Diepeveen

RHENEN - Wegens teruglopend kerkbezoek en dalende inkomsten ziet de parochie Zalige Titus Brandsma zich gedwongen om haar kerken in Oosterbeek, Renkum en Rhenen te sluiten. Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk, ondersteund door vertegenwoordigers van de historische vereniging en Stichting Slag om de Grebbeberg, vreest dat de Gedachteniskerk als kerkgebouw én monument verloren gaat.

Kille berekening

“De sluiting is een economische maatregel. Dat snap ik”, zegt Monique van de Vijver van de stichting. “Maar laat het parochiebestuur de kerk niet verkwanselen op de vastgoedmarkt. Er wordt een vrij kille berekening gemaakt. Geef het gebouw een eerlijke kans. Het is een historische en een gewijde plek, wat de exploitatiemogelijkheden beperkt. Het parochiebestuur moet de doelstellingen van de kerk bewaken.”

Het afgelopen jaar konden potentiële kopers zich melden. Ideeën druppelden binnen, variërend van een uitvaartcentrum tot seniorenwoningen. De verontruste Rhenenaren denken eerder aan een onderkomen voor verenigingen, een cultureel centrum of een herdenkingscentrum voor de Slag om de Grebbeberg.

Verbinding kwijt

De eens zo levendige en hechte rooms-katholieke gemeenschap verbleekt en vergrijst. “De Gedachteniskerk was altijd een progressieve parochiekerk, tot er vanuit het bisdom een conservatieve wind ging waaien. Regels werden teruggeschroefd. Het gevoel van verbinding en zeggenschap raakten we kwijt. Dat kostte ons zeker 10 procent van de vrijwilligers.” Het voelt als vechten tegen de bierkaai. Al staat de locatieraad (uitvoerend orgaan van het parochiebestuur) welwillend tegenover de stichting. “Er wordt niet geïnvesteerd om de geloofsgemeenschap levend te houden. Iedereen voelt zich lamgeslagen en ziet de verkoop als een gelopen race. Waardoor er nóg minder inkomsten binnenkomen. De laatste jaren is alleen minimaal onderhoud uitgevoerd.”

Burgerinitiatief

De stichting beschouwt zichzelf als burgerinitiatief. “De kerk moet publiektoegankelijk blijven. Laten we een financieel én pastoraal interessante toekomst bedenken. De bouw is ooit gefinancierd met gemeenschapsgeld. Daarom mag het niet zo zijn dat de stichting opnieuw een vraagprijs moet ophoesten.” 

De initiatiefnemers zoeken een coalitie met belanghebbers. Ook wordt een exploitatieplan geschreven. 

www.gedachteniskerkrhenen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden