<p>Sander van Laar bij twee van zijn werken in de Utrechtse galerie.</p>

Sander van Laar bij twee van zijn werken in de Utrechtse galerie.

(Foto: GrachtenGalerie)

Fotograaf Sander schildert zonder penselen

  Nieuwsflits

Fotograaf Sander van Laar groeide op in Veenendaal. Na de middelbare school ging hij naar het Groenhorst College, maar daar zat hij niet helemaal op z’n plek, ondanks zijn liefde voor alles wat kleurrijk groeit en bloeit. Sander maakt de overstap naar het Grafisch Lyceum en studeerde later cum laude af aan de Fotovakschool. Een richting waar zijn liefde voor natuurlijk schoon jaren later alsnog een plek kreeg.

Door Lilian Steensma

VEENENDAAL – Bloemen in alle geuren en vooral kleuren spelen een belangrijke rol in het leven van de Veense fotograaf. De kunstwerken van de digitale bloemschikker hebben inmiddels de weg gevonden naar heel wat Hollandse huizen. En niet alleen Hollanders weten zijn werk te waarderen. “Er hangen werken van mij in Duitse en Belgische galerieën. Mijn droom?” - Sander is ambitieus en droomt groots - “Dat mijn kunst binnen vijf jaar in galerieën in New York hangt!” zegt hij breed glimlachend.

16de-eeuws

“Misschien ken je de 16de-eeuwse schilder Jan Davidszoon de Heem?” vraagt Sander. “Zo niet, even opzoeken. Wat Jan de Heem deed met verf en penselen, wil ik doen met mijn camera en fotobewerkingsprogramma’s: stillevens maken van bloemen. Misschien hier een daar een vlinder of vogel erbij, maar vooral: bloemen.”

Het is Sanders manier om het verleden een plek te geven in het heden. Hang de werken van Jan de Heem (1606) en Sander van Laar (1979) naast elkaar en laat je verrassen door de overeenkomsten. Bijna vierhonderd jaar wordt met gemak overbrugd.

“Zeven van mijn werken hangen nu in de GrachtenGalerie in Utrecht, vlakbij de Domtoren. Een plek waar schilder De Heem ongetwijfeld ook heeft rondgelopen, want hij is geboren in Utrecht. Eén van de werken was binnen twee dagen verkocht”, zegt Sander trots.

Parels

Van Laar fotografeert graag bloemstillevens, maar op verzoek van De Cultuurfabriek maakte hij een uitstapje naar portretfotografie. Hij vertelt: “In oktober bestaat De Cultuurfabriek tien jaar. Ze vroegen me om tien Veenendalers, tien ‘parels van De Cultuurfabriek’, te portretteren op hun favoriete plekje daar. Dat is gelukt! Op zaterdag 10 oktober wordt de expositie geopend. Kom vooral kijken. Sowieso een fijne plek, onze Cultuurfabriek.”

Station en tattooshop

Bekijk Sanders bloemstillevens op zijn Facebookpagina. Op onderstaande website vind je de werken die hij speciaal voor de Utrechtse galerie maakte. Zijn werk is ook in Veenendaal ‘live’ te bewonderen. “Inderdaad”, zegt Van Laar, “Er hangen werken bij Phoenix Lounge bij het station en ook bij de tattooshop aan de Achterkerkstraat.”

Ga er gerust eens kijken. Zeg maar dat Sander je stuurt, misschien krijg je dan ook nog wel een kop koffie. “Leuk als Veenendalers een beetje trots zijn op hun kunstenaars”, besluit Sander. “We hebben veel moois te bieden!”

www.grachtengalerie.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden