<p>Tijdens een wedstrijd klimt Doriene de Vos hoog in de polsstok.</p>

Tijdens een wedstrijd klimt Doriene de Vos hoog in de polsstok.

(Foto: Doriene de Vos)

Fierljepvereniging in Veenendaal: Doriene de Vos legt de lat hoog

  Nieuwsflits

Zoals wol, sigaren en turf bij Veenendaal horen, zo hoort polsstokverspringen bij het Groene Hart en Friesland. Het lijkt folklore, maar is een serieuze sport. De Veenendaalse Doriene de Vos (23) – geboren in Oudewater – staat zevende in de Hollandse kampioenschappen en elfde in het Nederlands klassement.

Door Marco Diepeveen

VEENENDAAL - Hoogstwaarschijnlijk is Doriene de enige in de regio die polsstokverspringen (of fierljeppen in het Fries) al veertien jaar serieus in de praktijk brengt. Maar daar moet verandering in komen. “Met een compagnon ben ik bezig om een fierljepvereniging in Veenendaal op te starten. Het uiteindelijke doel is om in alle omliggende gemeenten een club te laten ontstaan. Maar eerst hier.”

Accommodatie

De gemeente is volgens haar enthousiast, maar een locatie is nog niet in beeld. “Actieve leden moeten zich ook nog aanmelden. Maar daarvoor heb je eerst een accommodatie met water en een zandstrandje nodig. Wellicht bij een boer in het buitengebied. Vanuit mijn kerkelijke gemeente (Mozaiek0318) staat al een kern van jeugdige aspirant-leden klaar.”

Vergeleken met veel andere sporten vraagt polsstokverspringen om lage investeringen. Geen duur trainingscentrum, een paar setjes sportkleding en een carbon stok. “De dames gebruiken een stok van 10,5 meter, de heren eentje van 13 meter. Het record staat op respectievelijk 17 en 22,2 meter. Mijn persoonlijk record staat op 14,88 meter. Ik oefen vaak in de tuin met omhoogklimmen. En ik fitness voor krachttraining.”

Kampioenschappen

Zelf traint Doriene bij een club in Polsbroekerdam, gelegen tussen Oudewater en Schoonhoven. “In dat waterrijke veenweidegebied leeft polsstokverspringen enorm. Clubs krijgen voldoende aanwas van jong talent. Tweemaal per week zijn er bij ons wedstrijden en trainingen. De grootste uitdaging zit hem in het Hollands en het Nederlands kampioenschap.” 

Bij het laatstgenoemde treffen springen de Hollanders en de Friezen tegen elkaar. “Daar bestaat altijd fanatieke rivaliteit tussen. De beste acht mogen naar het NK. Helaas kom ik daarvoor drie plaatsen tekort. Op 5 september was het Hollands kampioenschap in Jaarsveld. Dat verliep niet denderend door sterke zijwind en veel natsprongen.” 

De deelnemers rennen met een korte en felle sprint richting de stok, die in het water wordt vastgehouden. De coach rent erachteraan en schreeuwt instructies. “Dan klim je zo snel mogelijk omhoog. Hoe hoger, hoe verder je springt. Een enorme adrenalinekick. De uitsprong ziet er spectaculair uit: vanaf een meter of 5 in de lucht kom je neer op een zandbed. Verlies je je grip (bijvoorbeeld bij regen), dan plons je in het water. Gelukkig doen blessures zich zelden of nooit voor.”

Lid worden? 06-24166035, dorienedevos@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden