<p>De Aziatische hoornaar is twee keer zo groot als een ‘gewone’ wesp. Een steek van het insect is bij mensen echter vergelijkbaar met die van een gewone wesp.</p>

De Aziatische hoornaar is twee keer zo groot als een ‘gewone’ wesp. Een steek van het insect is bij mensen echter vergelijkbaar met die van een gewone wesp.

(Foto: Inaturalist.org)

Nest ‘monsterwesp’ in Veenendaal-west wordt verwijderd

  Nieuwsflits

Maandag is een begin gemaakt met het verwijderen van een nest van de Aziatische hoornaar in Veenendaal-west. Dankzij de inzet van een drone met warmtecamera kon het nest van de monsterwesp door medewerkers van de Stichting EIS Kenniscentrum Insecten worden opgespoord.

Door Martin Brink

VEENENDAAL - Maandag is het nest bespoten, dinsdag gebeurt dat nogmaals waarna het een paar dagen later wordt verwijderd. De provincie Utrecht is daar verantwoordelijk voor.

Enkele weken geleden werd langs De Reede al een dode Aziatische hoornaar aangetroffen. De wespensoort komt normaal niet in Nederland voor en is waarschijnlijk meegekomen met zendingen uit een Aziatisch land. Het is een invasieve exoot en wordt in Europa bestreden. De hoornaar blijkt het vooral gemunt te hebben op de bijen in Nederland. Ook eet de wesp vlinders en andere insecten.

Meldpunt

Naar aanleiding van de berichtgeving in deze krant kwamen er via de website meer meldingen binnen, uit west maar ook uit Veenendaal-zuid. Bij het meldpunt voor invasieve exoten werd daarom vermoed dat in deze omgeving het nest te vinden zou zijn. Dat bleek inderdaad het geval.

Koningin

Dankzij een speurtocht werd het nest hoog in de boom getraceerd aan het einde van de Stevenaak, net over de fiets- en voetgangersbrug langs de Prauw. Er werden geen levende exemplaren aangetroffen en mogelijk is de koningin al uitgevlogen. De bevruchte koninginnen vliegen in het najaar het nest uit.
Die gaan dan alle kanten op, soms wel tientallen kilometers, waardoor de verspreiding van de hoornaar in Nederland verder gaat.

Waarneming.nl

John Bouwmans, lid van de forumgroep van Waarneming.nl waarop de meldingen over deze ‘monsterwesp’ worden gedaan, vertelt op de site over de zoektocht naar de hoornaars in Veenendaal-west: “Je bent toch benieuwd of je er zelf ook eentje tegenkomt. En zowaar, op 28 augustus zag ik de eerste in mijn eigen tuin op de Passiebloemen. Sindsdien zijn ze er dagelijks, een keer zelfs 4-5 stuks tegelijk, maar meestal maar 1 of soms 2 tegelijk. Ook op andere plaatsen in de wijk worden waarnemingen ingevoerd.”

Met anderen startte hij een zoektocht naar de bron. Het insect is twee keer zo groot als een ‘gewone’ wesp. Een steek van een hoornaar is bij mensen vergelijkbaar met die van een gewone wesp.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden