<p>Marktklanten in hoger sferen boven Veenendaal.</p>

Marktklanten in hoger sferen boven Veenendaal.

(Foto: Aart Aalbers)

Marktklanten in hoger sferen met ballonvaart

  Nieuwsflits

Vanaf het Stadspark in Veenendaal vertrok vrijdagavond een mand vol marktklanten voor een ballonvaart. De gelukkigen waren in 2019 door wethouder Dylan Lochtenberg getrokken uit een stapel inzenders ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de markt op het Slotemaker de Bruïneplein. 

VEENENDAAL - Door de coronacrisis was de tocht enkele maanden vertraagd. 

Voor velen is ballonvaren een niet alledaagse happening. Niet voor ballonvaarder Peter van Harten die reeds 25 jaar ballonvaarten uitvoert. Van Harten: “Ik mocht al eerder ballonvaren dan dat ik mocht autorijden.”

Mondkapje

Even over zessen verzamelt Van Harten zijn gasten en neemt een aantal voorschriften door die tijdens de vlucht strikt opgevolgd dienen te worden. Het dragen van een mondkapje is daar een van. 

Madurodam

Het opblazen kon beginnen en voor de klok van zevenen zat de ballon al hoog boven Veenendaal-Oost. Dit lijkt vanuit een ballon meer op Madurodam dan op een echte woonwijk.

Stilte

De ballonvaarder vertelt dat er een militaire oefening gaande is en dat daarom boven de Veluwe op grote hoogte gevlogen gaat worden. Inderdaad bereiken we daar een hoogte van maar liefst 1500 meter en zien aan de horizon het Veluwemeer maar ook de rivieren de Rijn, Waal en IJssel kronkelen. De stilte op die hoogte is enorm. Bij het passeren van de A12 en A50 hoor je slechts licht suizen van auto’s.

Zandverstuivingen

Enkele opvallende dingen zijn de zandwegen die kris kras over de paarse heide lopen. Ook de vele campings en parken met zwembaden en de vele zandverstuivingen vallen in de grotendeels groene omgeving op. 

Heel traag glijdt het landschap onder ons door. Alsof we bijna stilstaan. Van Harten vertelt echter dat we toch een snelheid hebben van 48 kilometer per uur.

Champagne

Over de Veluwe wordt de landing ingezet. De in Klein Amsterdam (gemeente Voorst) woonachtige Martinette Rietveld ziet de ballon al aankomen. Ze maakt foto’s van de landing in het weiland naast haar woning en komt ons verwelkomen. De landing was perfect en kort daarna heffen de kersverse luchtbarons en luchtbaronessen de glazen met champagne op hun behouden vaart.

‘Prachtige ervaring’

De klanten van de Veense markten hebben genoten. Jan van Dijk vond het heel bijzonder dat hij zoveel rivieren tegelijk kon zien. “Ik wist ook niet dat er zoveel zandverstuivingen waren. De tocht was erg leuk en heel bijzonder!” 

Ook Dicky Swagers is blij met het gewonnen cadeau “Geweldig mooi! Het is een prachtige ervaring en wat een mooi panorama kregen we te zien. Heel mooi!”

Voor Corina was het haar eerste ballonvaart. ,,Het was fantastisch. Het uitzicht was prachtig en ik was verrast dat je in zo’n stilte zo hard gaat.” 

De marktkooplieden hadden, gehoord de reacties, hun klanten geen beter cadeau kunnen aanbieden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden