<p>Het paviljoen staat op het Zwaaiplein, het kruispunt van waterwegen waar in voorbije eeuwen de aken keerden (zwaaiden).</p>

Het paviljoen staat op het Zwaaiplein, het kruispunt van waterwegen waar in voorbije eeuwen de aken keerden (zwaaiden).

(Foto: Pieter Vane)

De aak is geland op dak vispaviljoen Veenendaal

  Nieuwsflits

Veenendaal heeft er een blikvanger bij. Eén van de iconen uit de lokale geschiedenis maar liefst. Vrijdagmiddag onthulde wethouder Dylan Lochtenberg een kunstwerk in de vorm van een aak op het vispaviljoen van Kees van Wijk.

Door Marco Diepeveen

VEENENDAAL – Het paviljoen staat op het Zwaaiplein, het kruispunt van waterwegen waar in voorbije eeuwen de aken keerden (zwaaiden).

Vanuit een hoogwerker trok wethouder Lochtenberg het doek weg van de aak en goot er een fles champagne over leeg. Want als je een varend schip ten doop houdt, moet dat ook voor een (namaak)aak gebeuren.

Oudste grond

Vóór de onthulling memoreerde ‘beroeps Veenendaler’ en historicus Jaap Pilon de eeuwenoude geschiedenis van het Zwaaiplein. Een plein dat overigens pas in 2015 zijn naam kreeg, want tot die tijd werd de benaming ‘Zwaaiplein’ alleen officieus gebruikt.

Ontwerpers

Het vispaviljoen is van Kees van Wijk, oud-medewerker van Rosendaal Vis en sinds 2011 eigenaar van de viskraam die hier sinds 1945 stond. De kraam moest wijken voor de centrumplannen van de gemeente.

Omdat het Zwaaiplein een toegangspoort tot het centrum vormt, wilde de architect een markante blikvanger op deze locatie. Dat werd het ovaalvormige vispaviljoen, met een zinken dak in de vorm van schubben. In de volksmond algauw de ‘ufo’ genoemd.

Turfblokken

Het kunstenaarsduo Pieter van Slooten en Suzanne Visscher ontwierp een gestileerde aak van cortenstaal, met een lengte van 10 meter en een breedte van 1,50 meter. Aan de basis is een wand van ‘turfblokken’ aangebracht. Las- en montagebedrijf Van Pommeren uit Veenendaal deed de fabricage. 

Binnenkort wordt er verlichting op de aak aangebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden