<p>Taalhuis-coördinator Petra Boelhouwer en Bas Kamp promoten de Week van Lezen en Schrijven.</p>

Taalhuis-coördinator Petra Boelhouwer en Bas Kamp promoten de Week van Lezen en Schrijven.

(Foto: Marco Diepeveen)

'Laaggeletterde, stap over de drempel!'

  Nieuwsflits

Je zou het niet zeggen, maar ons hoogontwikkelde kennisland telt 2,5 miljoen inwoners van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Goed voor 18 procent van de bevolking. Op laaggeletterdheid rust een enorm taboe. De Week van Lezen en Schrijven, die van 7 tot en met 13 september plaatsvindt, helpt dat te doorbreken.

Door Marco Diepeveen

VEENENDAAL - Veenendaler Bas Kamp spreekt uit eigen ervaring. “Ooit schreef ik het woord ‘sokken’ met één k. Niet uit onoplettendheid, maar onwetendheid. Ik worstelde ook met ambtelijke brieven. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heb ik altijd moeite met lezen en schrijven gehad. De school schonk daar weinig aandacht aan.”

Toen Bas zijn mbo-diploma haalde en logistiek medewerker werd, ging het beter. “Ik zag dat het Taalhuis opende in de bibliotheek in De Cultuurfabriek. Vrijwilligers van het Taalhuis (de Taalmaatjes) helpen je met je laaggeletterdheid. Later ging ik lessen volgen bij TopTaal, een meer professionele cursusorganisatie met bevoegde taaldocenten.”

Groeiende interesse

Inmiddels wordt Bas tweemaal per week tweeënhalf uur bijgeschoold. “Je krijgt individuele en groepsopdrachten mee. Bijvoorbeeld voor spelling en klinkers en medeklinkers. Lezen en schrijven gaat mij nu makkelijker en vlotter af. Het gebruik van d’tjes en t’tjes wordt steeds duidelijker voor mij. Ook de zinsbouw geeft minder problemen.”

Tegelijk groeit zijn belangstelling voor het geschreven woord. “Ik ben meer gaan lezen en schrijven. Een boek, een mail, zelfs een keurige cv. Het interesseert me meer, omdat ik het beter onder de knie krijg. Zo neemt ook het plezier erin toe. Moeilijke teksten schoof ik vroeger terzijde.”

Inloopspreekuur

Petra Boelhouwer, coördinator Taalhuis: “Zo’n taalklas bestaat uit mensen van verschillend niveau. Aan het begin van het traject worden de leerdoelen afgesproken.” Bij de bibliotheek lopen tachtig Taalmaatjes en vrijwilligers rond. “Het Taalhuis in De Cultuurfabriek is het centrale aanmeldpunt. Daar wordt bovendien elke dinsdag van 16.00 tot 17.00 uur en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur gehouden.” 

Hoge drempel

Bij laaggeletterden is de drempel hoog. “Uit schaamte zoeken veel Nederlandstalige laaggeletterden geen hulp. Mensen ontkennen het probleem voor zichzelf en leunen op hun gezinsleden voor lezen en schrijven. Het Taalhuis en TopTaal helpen je om je zelfstandigheid en zelfvertrouwen te verbeteren. Opdat je je beter kunt redden in de maatschappij.” Bas: “Ik snap dat er een drempel ligt, maar niet dat laaggeletterden die hindernis niet durven te nemen. Stap eroverheen. Het is zo’n grote verrijking voor je leven!”

Opgave

Aanmelden voor het Taalhuis als vrijwilliger of voor taalhulp? Bel Petra Boelhouwer, 0318-582648, pboelhouwer@bibliotheekveenendaal.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden