<p>Een artist impression van de verlichte aak op het vispaviljoen van Rosendaal op het Zwaaiplein (Foto: Atelier Puur en Stoer)</p>

Een artist impression van de verlichte aak op het vispaviljoen van Rosendaal op het Zwaaiplein (Foto: Atelier Puur en Stoer)

Vispaviljoen krijgt aak op het dak

  Nieuwsflits

Geen reusachtige snoekbaars, maar wel een gestileerde aak op het dak. Als ode aan het Veenendaalse Zwaaiplein – het vroegere kruispunt van waterwegen waar de aken keerden – wordt het vispaviljoen van Willem Rosendaal getooid met dit kunstwerk. Vrijdag 11 september om 14.00 uur zal wethouder Lochtenberg de opening verrichten.

Door Marco Diepeveen

VEENENDAAL - Rosendaal is de derde telg uit een bekende Veenendaalse visboerenfamilie. “Mijn grootvader startte hier in 1945, op de plek van het vispaviljoen, met vishandel vanuit een handkar. Een strategische plek, want de arbeiders Hollandia Wolfabriek lustten wel een visje.”

Toen presenteerde de gemeente Veenendaal haar ambitieuze Centrumvisie voor project Brouwerspoort. Rozendaals viskraam moest hiervoor wijken. Architect Jos van Eldonk wilde een speciale blikvanger voor het Zwaaiplein, een van de toegangspoorten tot het centrum. 

“Zo ontstond in 2017 ons vispaviljoen, met een zinken dak in de vorm van schubben. Dat bedacht Van Eldonk.” 

Het markante pand werd algauw de ‘ufo’ genoemd. Een gedeelte ervan Rosendaal aan broodjeszaak Bollo Panino. 

“Bij de bouwvergunning hoorde een beeldbepalend kunstwerk. Aanvankelijk dacht ik aan een grote snoekbaars. Maar dat wees de gemeente af. Vorig jaar vierden we het Gilbertjaar. Daar horen traditionele aken bij, schoot me ineens te binnen. En op het Zwaaiplein passeerden de aken elkaar in vervlogen tijd. Dus een aak op het vispaviljoen!”

Kunstenaars

Van Eldonk en de gemeente gingen akkoord. “Op de Spakenburgse botterwerf ben ik gaan kijken hoe de Veense replica-aak werd gebouwd. En natuurlijk het origineel in Museum Veenendaal.”

Voor het ontwerp kwam de visboer in contact met het Veenendaalse beeldend kunstenaarsstel Pieter van Slooten en Suzanne Visscher van atelier Puur en Stoer. “Het viel niet mee om van een lomp transportvaartuig als een aak iets gestileerd te maken”, vertelt Van Slooten.

“De verbinding tussen boot en dak moest onzichtbaar worden. Daarom hebben wij er een wand van turfblokken omheen bedacht. De aak is bovendien iets gekanteld en omhoog gericht.”

Uitdaging

Het ontwerp- en uitvoeringstraject nam bijna anderhalf jaar in beslag. De uit cortenstaal opgetrokken aak is 10 meter lang en 1,50 meter breed. In het donker wordt het kunstwerk verlicht. 

De bouw van de Rosendaal-aak is tot stand gekomen bij las- en montagebedrijf Van Pommeren. Eigenaar Leendert van Pommeren: “Het was een hele uitdaging om dit kunstwerk te maken. Maar wij houden van uitdagingen! Uiteindelijk moesten er wel een paar kleine concessies aan het ontwerp worden gedaan.” 

Rosendaal: “Ik ben trots op het eindresultaat! Een eye-catcher voor Veenendaal.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden