‘De kwaliteit van de films was dit jaar van bijzonder hoog niveau’
‘De kwaliteit van de films was dit jaar van bijzonder hoog niveau’ (Foto: Veenendaal FILMT!)

Veense Oscars uitgereikt aan jong filmtalent

  Ingezonden

Een dark mysterie, een animatiefilm, een documentaire en een sterk staaltje poëtische videokunst. Het waren slechts een aantal genres die vrijdagavond 8 februari het grote filmscherm sierden tijdens de vierde editie van Veenendaal FILMT! Maar liefst 13 Veense filmmakers gingen de uitdaging aan om samen of alleen een korte film te maken omtrent het thema ‘Zwart Wit’. De grote vraag van de avond: Wie gaat er vandoor met die Veense Oscar?

Het was moeilijk dit jaar. Bijzonder moeilijk. De vierde editie van Veenendaal FILMT! kende namelijk kwalitatief zoveel goede inzendingen dat het voor de jury bijna onmogelijk was om uit al die inzendingen twee winnaars te kiezen. ‘Na vier edities is Veenendaal FILMT! echt een kwalitatief goed festival geworden met veel talent waar Veenendaal trots op mag zijn’, aldus juryvoorzitter Jacco van de Weerd.

Acht verschillende films met als enige overeenkomst dat ze niet langer mochten duren dan 10 minuten én dat ze iets te maken moesten hebben met het thema ‘Zwart-Wit’. Dat dit een thema is dat breed geïnterpreteerd kan worden, dat bleek wel uit het gevarieerde aanbod dat het publiek te zien kreeg. Van speelfilm tot documentaire en van animatie tot horror. De ene film gefilmd met een smartphone, de ander met een professionele camera.

Uiteindelijk konden er echter maar twee films vandoor met die felbegeerde Veense Oscar. In de categorie tot en met 18 jaar ging de prijs naar Simon van Eek met zijn speelfilm ‘Ideaal’. In de categorie 19 jaar en ouder mocht het gouden beeldje uitgereikt worden aan de 20-jarigen Aernout Groenendijk en Marnix van Soest voor hun spannende film ‘Fear the Woods’.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde avond en kijkt tevens ook al langzaam vooruit naar volgend jaar, wanneer het filmfestival haar 5-jarig jubileum mag vieren. Het thema? ‘Het kan bijna niet anders of dat wordt FEEST!’, aldus initiatiefneemster en organisator Sanne Heymann.

‘Veenendaal FILMT!’ wordt georganiseerd in samenwerking met Filmhuis Veenendaal, Theater De Lampegiet en Amateurkunstfestival Veenendaal. Meer informatie www.veenendaalfilmt.nl

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden