Justin Hermsen presenteert de Paarse Vrijdag 2018 op het Rembrandt College
Justin Hermsen presenteert de Paarse Vrijdag 2018 op het Rembrandt College (Foto: Justin Hermsen via telefoon)

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en geaccepteerd worden

  Ingezonden

Dit zijn de woorden van Justin Hermsen, 16 jaar, homo en "uit de kast" uit Rhenen. Op het Rembrandt College in Veenendaal is hij de voorzitter van het GSA, een organisatie binnen de school die een veilige thuishaven vormt voor leerlingen die het moeilijk hebben met de ontdekking en acceptatie van zichzelf. "Als voorzitter neem ik deze taak erg serieus, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zich geaccepteerd voelt." Op Paarse Vrijdag, een dag waarop in alle scholen door het hele land aandacht wordt gevraagd voor de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap, heeft Justin al heel veel succes behaalt. "De reacties van mijn medeleerlingen waren echt heel fijn. Bijna iedereen droeg Paars en er werd aandachtig geluisterd naar de verhalen die werden gedeeld. Ook waren alle leraren actief bezig. Als het op acceptatie aankomt zit ik op het Rembrandt College op een goede school!"

Maar daar laat Justin het niet bij zitten. Hij heeft zichzelf kandidaat gesteld om de nieuwe Youth Pride Ambassadeur te worden voor de Pride Amsterdam dit jaar. "Ik doe mee aan deze verkiezing omdat ik een bepaalde boodschap wil uitdragen. Ik wil dat Pride een evenement is waarbij iedereen zich fijn en op zijn gemak voelt en daardoor zichzelf kan zijn. Van de verlegen persoon tot de extravagante drag. Pride is voor iedereen." Op de vraag of iedereen welkom is, dus ook hetero's antwoord Justin; "Natuurlijk, acceptatie moet van alle kanten komen. De ouders die aan hun kinderen laten zien dat iedreen zichzelf kan zijn, is erg belangrijk. Het feit dat Burgermeester Kats, SGP, openlijk afstand deed van de Nashville verklaring zie ik ook als zeer positief."

Justin krijgt heel veel positieve reacties uit het hele land.De Burgermeester van Rhenen, Hans van der Pas, heeft gereageerd op mijn Facebook post over mijn nominatie, dat was echt heel gaaf!" " De voorzitter van het COC Nederland, Astrid Oosenbrug, die Justin op een grote bijeenkomst in het Paradiso in Amsterdam hoorde spreken op jaarlijkse Nieuwjaarsborrel "True Colors" van het COC zag hem wel de nieuwste voorzitter worden van het COC. "Via Facebook en Instagram kunnen mensen op mij stemmen. Dit is echt heel erg spannend. Maar er wordt ook gekeken naar wat ik allemaal al doe voor de LHBTIQ+ gemeenschap."

Wilt u stemmen op Justin Hermsen? Dat kan! Via Instagram YOUTHPRIDENL of via Facebook Youthpridenl. Door zijn foto en bericht te liken telt uw stem mee. Stemmen kan nog tot 9 februari 2019, op 10 februari wordt in Amsterdam de uitslag bekent gemaakt.

Meer berichten