Foto:

Sterk nummer

  Column

Column door Henk Jansen

Tot vier keer toe werd ik gestoord. Moest ik me los maken van het boek wat ik aan het lezen was. Ik ging helemaal op in de biografie van
Willem Mengelberg. Maar tot vier keer toe hoorde ik de brievenbus kletteren. Had wat op de deurmat was gevallen best even kunnen laten liggen, maar nieuwsgierig, naar wat vooral de postbode door de gleuf zou duwen, legde ik Mengelberg met ongenoegen toch even opzij. Geen post. Wel een pak folders en, in tegenstelling tot voorgaande keren, nu wel geseald. Dus geen losse bladen verspreid over een deel van de gang.
De tweede keer dat ik me naar het smalste gedeelte van het huis begaf was andermaal voor een folder. Iets over tuinen. Wellicht iets voor mijn vrouw, want die beschikt over groene vingers. Nog geen tien minuten later was het dan toch de postbode die voor de deur stond. Die liet een bankafschrift en een enveloppe van het Zilveren Kruis voor even boven de gangmat zweven.
Een kwartier later werd ik weer weggetrokken van de letters en zinsneden. Op de deurmat vond ik een brochure van vier pagina's groot.

'Niet op eigen wijze het gevecht aangaan'

Afkomstig van de gemeente Rhenen. Op de voorkant stond fier en prominent het huis van de gemeente afgebeeld. Daaronder de tekst 'Corona-hulp in Achterberg, Elst & Rhenen'. De brochure had direct mijn volle aandacht. We leven immer in een onzekere periode waar het onze gezondheid betreft, maar waar we onszelf tegen kunnen wapenen. Na het tot twee keer toe doorgelezen te hebben kwam ik tot de conclusie dat het in dit geval om een 'sterk nummer' ging. Daarbij kwam bij mij de volgende Latijnse zin naar boven: 'Rhenus cave vigila portas firmato' ('Rhenen pas op, wees waakzaam, versterk de poorten).

In de brochure staat veel informatie over hoe met het uiterst besmettelijke virus om te gaan, en waar aan te kloppen voor vragen en een luisterend oor. Dat kan bij tal van organisaties. Veel horecagelegenheden in de gemeente bezorgen eten aan huis. In de brochure wordt een opsomming gegeven welke horecagelegenheden maaltijden bezorgen en waar maaltijden afgehaald kunnen worden. En wat het virus betreft: probeer niet op eigen wijze het gevecht aan te gaan. Vooral niet zoals de Engelse schilder William Turner dat deed. Die liet zich tijdens een zware storm aan een mast vastbinden, zodat hij later de storm kon schilderen. Volg de raadgevingen op die landelijk zijn gesteld. Het virus de baas worden is alleen maar mogelijk als we ons hoofd erbij houden. Samen doen, ook al moeten we daarvoor wat afstand van elkaar nemen. De tijd van een liefdevolle of een troostelijke aanraking komt zeker weer!

Reageren: jansenh@ziggo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden