Foto:

Keulse pot

  Column

'Wat moeten we nu vanavond weer op tafel zetten'. Ondanks een zo'n grote keuze aan gerechten, is de hiervoor genoemde vraag nog regelmatig in diverse gezinnen te horen. Ik kan me niet herinneren dat ik mijn moeder met haar handen in haar heb gezien, zich afvragende welk dampend gerecht ze op tafel moest zetten. Ik moet er echter wel bij vermelden dat er weken bij waren dat er twee of drie keer per week andijvie of boerenkool werd gegeten. Ja, van een afhaalchinees, of gerechten uit de Italiaanse keuken, was in de jaren '50-'60 nog geen sprake. Ik vergeet nooit de twijfelachtige grijns op het gezicht van mijn vader toen hem voor het eerst een bord met spaghetti werd voorgezet. Maar voor het zover was werd eerst eten uit de Keulse potten gehaald. Potten, die in de kelder stonden. Gevuld met snijbonen en andijvie. Rijkelijk met zout gepekeld. De pot werd met een houten plank afgesloten en daar bovenop werd een ronde zware kei gelegd. Al op afgrijzen stonden de gezichten van broers en zussen, en mij persoontje, als de snijbomenmolen op de keukentafel werd gezet. In de molen met twee neusgaten werden de bonen gemaald. Met lange tanden werd de nog veel te zoute groente gegeten. Blijde en begerige gezichten als er een dampende pot andijvie of boerenkool op tafel werd gezet. Groenten rechtstreeks van het land, of anders gekocht bij groenteboer Baars, bovenaan de Rijnstraat in Rhenen. De groentewinkel naast bakker Baars. Ik kan me nog herinneren dat bij groenteboer Baars een aardappelsnijmachine zijn intrede had gedaan. Wie een hekel had aan het jassen van piepers kon ze laten schillen. De andijvie en boerenkool die we thuis aten kwamen meestal van het land. Ik zie mijn vader nog het blad van de stronken stropen. Blad dat vervolgens in een grote teil met zo koud mogelijk water meerdere keren werd gewassen om de slakken en rupsen eruit te halen. Blauwe vingers hield hij er aan over. Hij was onze held, want wat genoten we ervan!

Reageren: jansenh@jziggo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden