Foto: Martin Brink
Colum

Meccano

  Column

Column Willem de Vos, rector CLV

O wat was ik jaloers op mijn oudere broers. Zíj hadden Meccano. En ik moest het doen met Bambino. Met Meccano kon je hijskranen en vrachtwagens in elkaar schroeven, die het nog deden ook. Ze hadden zelfs een motortje op batterijen om in te bouwen. Dan heb ik het wel over vijftig jaar geleden.

Maar Meccano bestaat nog en verkoopt nu een zelfbouwrobot. De Meccanoid. Die werd gepresenteerd bij de opening van het hogeschooljaar van de CHE. Daar stond een hele verzameling robots. Sommige met een hoge aaibaarheid en menselijke trekken. Andere zagen eruit als een rijdend beeldscherm. De presentatie maakte indruk op me. De robots zelf deden dat minder.

Ik denk dat ik weet hoe dat komt. Science fiction, trendwatchers en onheilsprofeten hebben ons gevoed met het beeld van mensvormige robots, die alles kunnen en dat ook nog sneller en beter dan wij. Maar mensvormige robots zijn bijna niet te maken en als je iets te hard in hun hand knijpt, moeten ze weer naar de werkplaats. Bovendien schrikt een robot die er te echt uitziet ons af. Robots schrikken ook af doordat ze ons veel werk uit handen kunnen nemen en dus banen overbodig maken. Welk een vaart dat zal lopen weet ik niet. Veel robots die nu in de handel zijn, kennen een paar kunstjes, onder voorspelbare omstandigheden. Ze schijnen een poedel niet van een kipnugget te kunnen onderscheiden. En ze hadden me teveel weg van Robin bij Bassie en Adriaan van dertig jaar terug. Maar dat veel van onze beroepen te automatiseren zijn, is ongetwijfeld waar. Niet door een robot met handjes en ogen, maar door een slim apparaat met een scherm.

Er zijn lijsten van de tien meest bedreigde beroepen en van de tien minst bedreigde. In de eerste staan onder andere de makelaar en de slager. Onder de meest robot-veilige beroepen staan onder andere de pedagogisch medewerker en de leraar voortgezet onderwijs.

Maar we weten dat ontwikkelingen in de wetenschap al veel verder zijn dan wat er nu te koop is. Wie geloofde nou vijftig jaar geleden, toen mijn broers met Meccano speelden en ik met Bambino, dat internet ons leven zou gaan beheersen en iedereen een computertje in zijn handen zou houden?

Meer berichten