Column: Gezocht: burgemeester M/V

  Column

Door Cécile den Hartogh
Voor wie nog niet op de hoogte is: de gemeenteraad vraagt om hulp. Via 'Mijn Burgemeester' is het mogelijk om aan de hand van diverse vragen aan te geven wat men in een nieuwe burgemeester wil terug zien. Iedereen die in Veenendaal woont, werkt en leeft mag er een plasje over doen.
Ook het bedrijfsleven mag een duit in het zakje doen. Nu nog kijken of deze persoon straks in het echt ook bestaat.

Helemaal waterdicht vind ik deze manier van 'burgerparticipatie' niet. Want op de site van de gemeente wordt namelijk niet gecontroleerd of de deelnemer wel daadwerkelijk inwoner van Veenendaal is, er werkt of leeft.
Er wordt gevraagd of men vrijwillig zijn of haar postcode in wil vullen. Maar het hoeft niet. De input uit de samenleving die de fractievoorzitters zullen meenemen om de profielschets op te stellen is dus niet betrouwbaar. Zou een democratisch gekozen burgemeester misschien een goed idee zijn?

Het zal ook niet makkelijk zijn om een persoon te vinden die precies in de Veenendaalse voorkeursmal te gieten is.
Onbekend maakt onbemind. Een burgemeester die nooit zijn gezicht laat zien, zal snel draagvlak verliezen. Toch is het in de eerste instantie zijn taak om op het gemeentehuis aanwezig te zijn.
Eén van de vragen op 'Mijnburgemeester' was deze: moet een burgemeester veel zichtbaar zijn onder de burgers of juist op het gemeentehuis? Zelf denk ik dat een balans tussen beiden het mooiste zal zijn. Een burgemeester die elke dag op de thee zit bij 100-jarigen, vind ik geen bestuurder. Eén die in gaat op elke feestelijke opening of uitnodiging uit het bedrijfsleven en daardoor amper nog op het gemeentehuis aanwezig is, kan beter showmaster worden. Als een burgemeester zijn zaken op het gemeentehuis goed voor elkaar heeft, heeft hij ook ruimte om naar buiten toe zijn gezicht te laten zien. Daarnaast zouden er ook mensen kunnen zijn die de burgemeester vertegenwoordigen bij officiële aangelegenheden.
Er zijn ook inwoners van Veenendaal die een voorkeur hebben voor een vrouw. Het is mij om het even. Een andere vraag bij 'Mijnburgemeester' was of een burgemeester tussen burgers moet staan of juist één op afstand'. Ik heb vroeger een mevrouw gekend die burgemeester werd van Roosendaal. Ineens was ze niet meer de moeder van Sanne en Derrek, maar 'mevrouw de burgemeester'. Met andere woorden de rol van burgemeester, man of vrouw, schept altijd afstand.
Of je dat nou leuk vindt of niet. Een zakelijke burgemeester kan op een gepaste manier ook meelevend zijn. Een populaire burgemeester, kan juist steken laten vallen op het gemeentehuis. Het blijft balanceren. En onze toekomstige burgervader of moeder zal het nooit voor iedereen goed kunnen doen.

Meer berichten