Foto: Martin Brink

Column Willem de Vos: Rimpels

  Column

Kleine kinderen die ontdekt hebben dat zij scheel kunnen kijken, kunnen daar maar moeilijk mee stoppen. Ik kreeg vroeger de waarschuwing als ik scheel keek: ‘Als het haantje van de toren kraait, blijven je ogen voor altijd zo staan!’ Onlangs betrapte ik mijzelf erop dat ik deze waarschuwing gekscherend aan een van onze kleindochtertjes overbracht. Het maakte geen indruk. Soms denk ik wel eens dat voor rimpels in je voorhoofd hetzelfde geldt. En dan bedoel ik niet de rimpels die bij het ouder worden vanzelf ontstaan. Voor sommigen een ramp omdat het een teken van verval zou zijn, hoewel het meestal zorgt voor markante koppen waarin de levenservaring gegrift staat. Maar ik bedoel de rimpels die mensen zelf trekken. Kent u die grap? Je vraagt aan iemand hoe lang hij dit lastige werk al doet en het antwoord is: kijk maar naar mijn voorhoofd.’ Iedere horizontale rimpel staat dan voor een jaar ploeteren.

Toegegeven, de tijden zijn niet eenvoudig, we moeten onszelf en anderen veel ontzeggen, het is voortdurend uitkijken geblazen en als je niet uitkijkt word je ziek of minstens heen en weer geslingerd tussen alle mogelijke opvattingen over wat ons te doen en te wachten staat. En de narigheid zal jou of een van je dierbaren maar treffen.

Maar, geloof me, het is nooit anders geweest. Of beter gezegd, het is wel anders geweest, maar dan beroerder. Wees maar niet jaloers op het leven van mensen aan het begin van de jaartelling of in de middeleeuwen. De dood lag voortdurend op de loer. Leven was vooral een strijd om in leven te blijven. En de tweede helft van de vorige eeuw was stukken onveiliger dan de eerste twintig jaar van deze eeuw. Onlangs las ik het boek van de Zweed Hans Rosling: ‘Feitenkennis, 10 redenen waarom we een verkeerd beeld hebben van de wereld en waarom het beter gaat dan je denkt’. Geloof het of niet, maar chimpansees die bij een multiple-choicevraag over feiten van deze wereld het antwoord gokken door op een knop te drukken, doen het beter dan deskundigen van wie je zou verwachten dat zij weten hoeveel kinderen in de wereld basisonderwijs genieten.

En wat heeft dat dan te maken met scheelkijken of rimpels in je voorhoofd? Ik denk dat we te vaak een rimpel trekken of onze wenkbrauwen fronsen. Moeilijk kijkende mannen die oplossingen moeten bedenken, maar vooral problemen voelen. Journalisten die ons voortdurend duidelijk maken dat we een zwaar leven hebben, beheerst door besmettingen, misdaad, rampen en ruzies. Ook ik weet en erken dat we in een gebroken wereld leven. Maar mijn geloof doet me vrij ademhalen. Met of zonder mondkapje. In een reclameboodschap las ik tips om rimpels in je voorhoofd te voorkomen: verzorg je huid goed, eet gezond, drink veel water, slaap op je rug en frons zo min mogelijk. Want als het haantje van de toren kraait …

Willem de Vos, rector CLV

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden