Foto:

Column Jurgen Hillaert: Duivelsbijbel

  Column

Als u dit leest, zit ik waarschijnlijk op een zonnig terras in Tjechië aan een heerlijk glas bier. In de Hradec Králové regio om precies te zijn. Ik ben daar nog nooit geweest, dus kan u er verder nog niks over vertellen. Alleen dat ik uitgenodigd ben door 'Visit Czech', het Tjechisch Verkeersbureau in de Benelux.

Want naast schrijver voor de Rijnpost heb ik een eigen bedrijf, de Streekverkenner. Een toeristische uitgeverij die teksten over reisbestemmingen verzorgt. Ieder jaar ga ik mee op een studie- of persreis. Meestal naar een land in het Oostblok. Zo ben ik afgelopen jaren in Lodz in Polen, Lviv in de Oekraïne, Tirana in Albanië en Kotor in Montenegro geweest. En nu deze maand dus naar Hradec Králové. Ik heb er zin in, want er staat een heel bijzonder klooster in deze regio, het Broumovklooster. Het is zo groot dat zelfs de monniken niet weten hoeveel kamers het heeft. En er is in 1999 iets geheimzinnigs ontdekt. Achter een vergulde krans met het opschrift 'Sancta Sindon' vond men een oude houten kist met een exacte kopie van de Lijkwade van Turijn. Mysterieus! In hetzelfde klooster heeft in de 15e en 16e eeuw de Codex Gigas een veilig onderkomen gevonden. Dit 13e-eeuws geschrift, ook wel de Duivelsbijbel genoemd, is een uitzonderlijk Benedictijns manuscript van een meter lang en 75 kilo zwaar! Het heeft tientallen jaren gekost om dit monnikenwerk te voltooien.

In de bibliotheek bevinden zich ook vroeg 16e-eeuwse kaarten. Cartofiel die ik ben, ga ik op zoek naar de oudste kaart, waarop Veenendaal vermeld staat. Omdat monniken in die tijd heel Europa doorreisden, heb ik altijd hoop om in een buitenlands klooster een onbekend exemplaar aan te treffen. Stadsgids Jaap Pilon vertelde mij trouwens dat de straatnaam 'Munnikenweg' afstamt van de destijds rondreizende monniken in dit gebied. Zij stichtten al in 1535 een kapel bij Emminkhuizen, waarvan stenen later werden gebruikt voor de Veense St. Salvatorkerk.

Hoe dan ook, er is al decennialang een band tussen Veenendaal en Tjechië. Met partnerstad Olomouc.. En ik ga 'm verbreden. Na zdraví. Dat is proost in 't Tjechisch.

Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden