Fan Xing  in haar of zijn kraamhol.
Fan Xing in haar of zijn kraamhol. (Foto's: Ouwehands Dierenpark)

Pandajong Ouwehands Dierenpark heet Fan Xing


Rhenen - Het pandajong dat op 1 mei 2020 geboren werd in Ouwehands Dierenpark draagt vanaf vrijdag vandaag een naam: Fan Xing.

Tijdens een kleine besloten bijeenkomst in Ouwehands Dierenpark met onder andere de Chinese Ambassade en het Ministerie van Buitenlandse Zaken werd de naam bekendgemaakt. Wereldwijd is er ruim 22 duizend keer gestemd op vijf potentiële namen. Het was een nek-aan-nekrace maar Fan Xing was uiteindelijk de favoriet.

Betekenisvolle naam

'Fan' is de afkorting van Fan Gao, wat verwijst naar Van Gogh in het Chinees. Van Gogh is een van de bekendste Nederlandse kunstenaars in China. 'Fan' kan dus worden gezien als een verbinding met Nederland. 'Xing' betekent ster in het Chinees wat hoop en de goede richting symboliseert. Deze vernoeming is natuurlijk een mooi eerbetoon aan de vader van het jong, reuzenpanda Xing Ya.

Volgens traditie

Het is in China traditie dat de naam na 100 dagen toegewezen wordt aan het jong en daarom is er een kleine besloten bijeenkomst georganiseerd. Na een aantal korte speeches van onder anderen mevrouw Mossenlechner, Directeur Azië en Oceanië Ministerie van Buitenlandse Zaken en meneer Ribiao namens de Chinese Ambassade in Den Haag werd door middel van een video de spanning opgebouwd en de naam onthuld.

Voorlopig in het kraamhol

Wu Wen en Fan Xing verblijven voorlopig nog in het kraamhol. De dierverzorgers houden de ontwikkeling van Fan Xing via camerabeelden goed in de gaten. Fan Xing moet groeien, leren lopen en moeder Wu Wen kunnen volgen voordat zij samen de rest van het verblijf kunnen gaan verkennen. In het najaar van 2020 zal naar verwachting de eerste glimp van Fan Xing op te vangen zijn voor de bezoekers van Ouwehands Dierenpark.

Nu Fan Xing al zien?

Voor degenen die niet kunnen wachten om Fan Xing te zien is er een livestream beschikbaar op de website van Ouwehands Dierenpark waar men tegen betaling van € 1,00 een uur lang kan kijken naar de kleine reuzenpanda in het kraamhol. De euro komt ten goede voor bescherming van de reuzenpanda in het wild en het leefgebied.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden