''Vorige maand liep ik op Plantage Willem III' in Elst en telde daar zeker 50-60 konikpaarden, indrukwekkend!'' (Foto: Aly van Eijk)
''Vorige maand liep ik op Plantage Willem III' in Elst en telde daar zeker 50-60 konikpaarden, indrukwekkend!'' (Foto: Aly van Eijk) (Foto: )

Smeltwaterdalen uit de laatste ijstijd

Rubriek Slenterpaadjes over de natuur in augustus

Door Aly van Eijk

Regio - Augustus, de oogstmaand, meer namen korenmaand, arenmaand, hittemaand. Augustus, vernoemd naar de Romeinse Keizer Julius Caesar. De oude weerspreuken, die bij onze cultuur horen, zijn nog steeds in zwang. “Stekende vliegen, dat kan niet liegen; zij voorspellen regen allerwegen”. En: “Als de muggen gaan dansen, is het zeker met de regen gedaan”.

In augustus is het ook gedaan met de hondsdagen, dat is de periode van 20 juli tot 20 augustus. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan net voor de zon op en is dan terug te zien aan de ochtend hemel. Hondsdagen zijn een verbastering van het oud-Nederlandse woord ondeweer. (zeer slecht weer).

Plantage Willem III

Tussen Elst en Rhenen is een schitterend natuurgebied van het Utrechts Landschap Plantage Willem III. De naam is te danken aan de tabaksplantage die hier vroeger was gevestigd. In 1853 stichtte de familie Ruys hier een tabaksplantage. Het landschap aan de voet van de Heuvelrug bij Elst werd in die tijd bepaald door tabaksteelt, net als bij Amerongen.
Aan het begin van de 20e eeuw was het zo’n beetje gedaan met de tabaksteelt. In 1902 kwam de plantage in handen van N.V. Cultuurmaatschappij Remmerden. Daarna werd het overgedaan aan het gewasveredelingsbedrijf Cebeco.
En sinds 1995 is het in handen van het Utrechts Landschap. Het is verbonden met een ecoduct dat onder de N225 doorloopt naar de Elster Buitenwaarden. Dat is (nog) niet toegankelijk voor publiek. Ook het nabijgelegen ‘struinpad’ is verboden gebied in verband met drijfzand wat daar voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Indrukwekkend!


Op de Plantage zelf is er een wandelroute. Je kunt dan zien dat er verschillende sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd zijn. De grootste schraalgraslanden van de provincie Utrecht worden hier begraasd door de gallowayrunderen, konikpaarden en wilde damherten.
Vorige maand liep ik daar en we telden zeker 50-60 konikpaarden, indrukwekkend! Het oostelijk deel is niet toegankelijk, dat is een rustgebied. Honden zijn niet toegestaan, ik loop wel om de Plantage heen via een deel van de Landgoederen Prattenburg, de Dikkenberg en Remmerstein. Dan kan ik met mijn hond toch nog wat meekrijgen.
Het is bramentijd, de bosbessen zijn nu overrijp en de vossebessen, (rood en zuur) zijn er ook al weer. In mijn tuin heb ik ‘tamme’ bramen, erg hoog geklommen dus ik kan er niet bij. Geen nood de merels lusten ze ook; net als de huismussen die er heel wat weggewerkt hebben! Lijsterbessen, warm oranje van kleur, en de rode bessen van de Gelderse roos zijn er al. Bessen van de mei- en de sleedoorn: er is genoeg te eten, zeker voor de vogels die op trek gaan. Dan gaan ze goed doorvoed op reis.
Kijk en geniet.

Reageren: alyvaneijk@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden