Scene uit Il Boemo, The Bohemian.
Scene uit Il Boemo, The Bohemian. Donato Aquaro

Levensgenieters in Filmhuis Veenendaal: Over een romanschrijver en een componist

10 januari 2024 om 15:55 Film

VEENENDAAL In het Filmhuis Veenendaal zijn komend weekend de films Coup de Chance (zaterdag 13 januari, 20.00 uur) en Il Boemo – The Bohemian (zondag 14 januari, 14.30 uur) te zien.

COUPE DE CHANCE

Met zijn vijftigste film, en misschien wel zijn laatste, maakt Woody Allen (87) zijn debuut als regisseur van een Franstalige film. Na een aantal minder geslaagde films blijkt dit script bol te staan van levendige, verrassende dialogen. In de openingsscène loopt Alain, een romanschrijver in een armoedig jasje, toevallig Fanny tegen het lijf. Ze hadden elkaar jaren niet gezien.

Op de middelbare school was hij verliefd op haar. Ze raken aan de praat en Fanny stemt ermee in om samen te gaan lunchen, want ze vindt hem schattig. En misschien ook omdat ze twijfels heeft over haar huwelijk met Jean.

Hoe Jean zijn geld verdient, is een mysterie. Er heeft een berucht verhaal in alle kranten heeft gestaan over een zakenpartner van Jean die gewoon verdwenen is. Tegen deze achtergrond geven Fanny en Alain elkaar hun eerste kus, met alle gevolgen van dien.

IL BOEMO - THE BOHEMIAN

Op zijn 25e verlaat Josef Myslivecek, de zoon van een Tsjechische molenaar, de molen in Praag omdat hij droomt van een carrière als operacomponist. Hij gaat naar Venetië, maar het blijkt anno 1765 lastig om zijn plannen te realiseren. Gelukkig is Myslivecek niet alleen getalenteerd, maar ook charmant. Zijn kansen op een doorbraak stijgen als hij de minnaar wordt van een invloedrijke markiezin. Hij krijgt een unieke opdracht: een opera componeren voor Teatro San Carlo in Napels, toen het grootste theater van Europa. Al snel is ‘De Bohemer’ de beroemdste componist van zijn tijd. Een andere directie van Teatro San Carlo en syfilis betekenen echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang. 

Regisseur Petr Václav: ,,Ik wilde het verhaal vertellen van een man met een brandende ambitie. En ik heb zijn beste aria’s in de film opgenomen, uitgevoerd door beroemde operasterren.” 

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72. Reserveer tickets op www.filmhuisveenendaal.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie