Veens Eerbetoon aan Che Guevara

Veenendaal - De elfde editie van WereldBeats is uit. Het is een eerbetoon aan Che Guevara, gemaakt door DJ 4-Get it. Het nummer heet 'El Commandante', en is te beluisteren via het YouTube-kanaal van Veense Peper.

'El Commandante' combineert drum&bass-invloeden met originele akkoestische fragmenten van verschillende uitvoeringen van het lied 'Hasta Siempre Commandante Che Guevara'. Ook is de stem van Guevara zelf te horen. Het eindresultaat is een zwoel, zomers nummer dat zowel bij dance-liefhebbers als bij liefhebbers van wereldmuziek in de smaak valt.

Ernesto 'Che' Guevara (1928-1967) was betrokken bij de Cubaanse revolutie, en hielp het land bevrijden uit de greep van het Batista-regime. Na de revolutie maakte hij een tijd deel uit van de regering, alvorens de wereld in te trekken om andere landen te helpen. In Bolivia liep hij in een hinderlaag, en werd op last van president Barrientos ter plekke geëxecuteerd.

WereldBeats is de speellijst van cultuurcollectief Veense Peper, waarop maatschappelijk geëngageerde nummers verschijnen. Eerder verschenen er nummers over onder andere de coronacrisis en over het politiegeweld in de Verenigde Staten. Ook zijn er eerbetonen te vinden aan Bernie Sanders en Greta Thunberg.

"Linkse politiek en de Zuid-Amerikaanse cultuur spreken mij heel erg aan," aldus DJ 4-Get it. "Het ligt dus voor de hand om die twee te combineren in mijn muziek. Een icoon als Che Guevara hoort thuis in de WereldBeats speellijst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden