kickbokser Quinty Klein Gotink uit Veenendaal.
kickbokser Quinty Klein Gotink uit Veenendaal. (Foto: Indebuurt.nl/Veenendaal)

Kickbokskampioen Quinty (14): 'Verliezen is ook niet erg; ik heb respect voor mijn tegenstander'

Veenendaal - Ze is pas 14 jaar, maar kickbokser Quinty Klein Gotink uit Veenendaal weet precies wat ze wil: over vier jaar deelnemen aan de Olympische Spelen. “Dat is echt mijn droom!” 

Door Kelly van Straten

Zevenvoudig wereldkampioen, zesvoudig Nederlands kampioen, tweevoudig Europees kampioen: Quinty heeft flink wat titels op haar naam staan. Daar knokt ze al sinds haar achtste – letterlijk en figuurlijk – voor. “Ik begon met karate”, vertelt ze enthousiast. “Maar kickboksen leek mij leuker, omdat je dan ook hard mag doen. Dus toen ben ik maar gaan kickboksen.”

Een slimme zet, want ze heeft er talent voor. In 2015 vecht ze, onder begeleiding van Marcel Verhaar van Verhaar Gym, haar allereerste wedstrijd. “Voor de Nederlandse Kampioenschappen”, zegt ze ietwat bescheiden. “Dat was best gek, want ik moest de finale tegen een teamgenoot vechten. Haar tegenstander was gediskwalificeerd en wij zaten in dezelfde gewichtsklasse.”

Meer

Ze wint de wedstrijd, en dat smaakt naar meer. “Ik vind het leuk om te winnen, denk ik.” Ze zegt het ietwat verlegen, maar haar ogen stralen. Dan voegt ze toe: “Maar verliezen is ook niet erg, want ik heb respect voor mijn tegenstander.”

Een ding is zeker: het woord ‘opgegeven’ past in ieder geval niet bij de 14-jarige Veenendaler. “Ik heb ook wel eens vier keer tegen hetzelfde meisje gevochten, de vijfde keer won ik eindelijk.”

Voor al die overwinningen traint ze van maandag tot en met zaterdag snoeihard. Soms twee keer op een dag. Waar haar klasgenoten in een tussenuur naar de supermarkt fietsen om chocolade te kopen, eet Quinty verantwoorde snacks. “Kipfilet, worteltjes, tomaatjes, een gekookt eitje”, somt ze op.

“Ik mag niet alles eten, want ik vecht op gewicht. Gelukkig vind ik rauwkost ook gewoon heel lekker. Ik eet ook echt wel eens sushi of pizza, hoor. Maar als ik een wedstrijd vecht, kan dat niet. Dan drink ik de hele dag water en eet ik gezond.”

Huiswerk

Die ijzersterke discipline heeft ze ook voor haar huiswerk. “Op de een of andere manier krijg ik het altijd wel af, wedstrijd of niet.” Ze neemt nog een slokje van haar koffie. “Als ik een toets heb, zorg ik dat ik een hoog cijfer haal. Daarmee laat ik mijn docenten zien dat ik de volgende keer gewoon weer op reis kan om te vechten en trainen.”

Thailand, Turkije, Duitsland. Quinty, alias The Trickster , vliegt van hot naar her voor haar passies kickboksen en Muaythai. “Ik ga vaak samen met mijn ouders naar Thailand, zodat ik daar twee keer per dag kan trainen. Het is héél warm, maar ik vind het echt geweldig. En mijn ouders ook: daar is een bar met smoothies”, grapt ze.

Ze schakelt snel: “Zonder mijn ouders zou ik dit nooit kunnen doen. Zij supporten mij altijd. Ze laten veel dingen vallen, zodat ik mijn droom kan najagen.” Ook haar sponsors vergeet ze niet: “Ik vind het echt superleuk dat CTS it en WCS mij sponsoren. Ook dankzij hen kan ik mijn droom najagen.”

Nog harder trainen

Die droom hoopt ze op 18-jarige leeftijd te vervullen: vechten op de Olympische Spelen. “Dat wordt nog wel iets harder trainen. Sommigen vragen wel eens aan mij of ik niet te jong ben, maar ik denk dat ik het wel kan.”

Wanneer ze de Olympische Spelen van haar bucketlist kan strepen, volgt het volgende project. “Daarna wil ik graag A-klasse vechten en deelnemen aan de ONE Fighting Championship . Dat is een mix van martial arts (MMA), Muaythai en kickboksen.” Ze lacht. “Ik wil de beste worden op alle vlakken!”

 Lees ook: 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden