Lilian Steensma: ''Zoveel plekken, bedrijven, mensen en gebouwen in Veenendaal hebben een verhaal of een passie.'' (Foto: Lydia de Roode)
Lilian Steensma: ''Zoveel plekken, bedrijven, mensen en gebouwen in Veenendaal hebben een verhaal of een passie.'' (Foto: Lydia de Roode) (Foto: )

Lilian Steensma-Valkenburg: 'Veenendaal is veelkleurige samenleving'

Veenendaal - “Ik ben Lilian, ik ben 46 jaar oud en ik woon al mijn hele leven in Veenendaal. Mijn man en ik hebben vier kinderen, twee pubers van 14, één van 16 en één van 17 jaar oud. Ik hou van schrijven en heb een hekel aan het huishouden’, zegt ze lachend. Dit is Lilian in haar moederrol. Maar naast moeder is ze ook auteur voor verschillende kranten en bladen, zet ze zich in voor meerdere verenigingen en heeft ze hart voor Veenendaal en haar bewoners.

Door Lydia de Roode

Lilian groeide op in Veenendaal en heeft na de middelbare school de opleiding directiesecretaresseopleiding aan instituut Schoevers gedaan. Vervolgens ging ze aan de slag als secretaresse.
Tegenwoordig werkt ze nog maar twee dagen per week in loondienst. Sinds mei 2018 is ze namelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met haar eigen tekstbureau en schrijft ze drie dagen in de week artikelen.

Veel reacties

Toen ze eens een column schreef over haar kinderen – die toen nog een stuk jonger waren – deelde ze die op Facebook. Daar kreeg ze veel enthousiaste reacties op.
Toen haar fiets werd gestolen, schreef ze daarover een column die in de Rijnpost werd gepubliceerd. Zo kwam van het één het ander en schreef ze steeds meer voor de Rijnpost. Ook ging ze aan de slag voor Elan Media, die de stadglossy #ditisveenendaal (voorheen: Veens) uitgeeft.
“Ik vind het heerlijk om over de geschiedenis van Veenendaal te schrijven. Zoveel mensen, ondernemingen en gebouwen in Veenendaal hebben een verhaal of een passie en dat is waarover ik wil schrijven.

Energie

Daar krijg ik energie van. Schrijven over de geschiedenis geeft verdieping. Weten waar je wortels liggen, geeft richting voor de toekomst.’ Wat haar zo aanspreekt in Veenendaal zijn voornamelijk de mensen.
Tijdens ons gesprek zegt ze geregeld gedag tegen mensen die langslopen. Hier en daar maakt ze een praatje. Zij kent iedereen en iedereen lijkt haar te kennen. Soms krijgt ze negatieve reacties op haar stukjes.
Lilian vertelt me dat dit haar meer doet dan ze zou willen. ‘Positieve reacties vergeet ik nu eenmaal sneller dan de negatieve. Ik zou wel willen leren om me minder aan te trekken van andermans mening.’
Drie dagen per week is Lilian van zes uur ‘s morgens tot drie uur ‘s middags bezig met schrijven. ‘Er gebeurt meer in Veenendaal dan mensen van buitenaf denken.’

Veelkleurig

Veenendaal is veelkleurig en Lilian wil dat graag vastleggen. ‘Mooi als me lukt om te verwoorden waar een ander geen woorden voor kan vinden.’
Ze wenst dat mensen die nu nog aan de rand van Veenendaal staan in de toekomst steeds meer integreren en dat er zichtbare ruimte komt voor iedereen.
‘Mooi als mensen elkaar niet alleen accepteren, maar ook van elkaar gaan leren. Dat is respect.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden