Esther is al vier jaar vrijwilliger bij het Tabaksteeltmuseum in Amerongen. "Wij promoten geen roken". (foto Co Keulstra)
Esther is al vier jaar vrijwilliger bij het Tabaksteeltmuseum in Amerongen. "Wij promoten geen roken". (foto Co Keulstra) (Foto: )

Heropening van Tabaksteeltmuseum

Door Co Keulstra

Amerongen - Door de coronacrisis heeft de heropening van het Tabaksteeltmuseum wat langer op zich laten wachten dan normaal. Op 4 juli is het tabaksteeltmuseum weer opengegaan. Bezoekers zijn welkom op zaterdag en zondag. Het museum is open tussen 13.00 en 17.00 uur. Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van 300 jaar tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Het roken wordt niet gepromoot.

Naast de permanente collectie in het museum wordt buiten, op een tabaksveldje, getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Het achterste deel van het museum is een authentieke droogschuur. Hier is te zien hoe de tabak wordt gedroogd en verwerkt. Tevens wordt getoond hoe droogschuren werden gebruikt voor nevenactiviteiten.

Geschiedenis

Esther Klein-Gotink is al vier jaar vrijwilliger bij het museum: “Met ingang van 6 augustus zijn we ook weer op de donderdag en vrijdag geopend. We werken met ruim 30 vrijwilligers, maar er kunnen er nog wel een paar bij. Mensen associëren dit museum met roken, maar het is een geschiedenis van 350 jaar.

Tabak werd tot de jaren zestig verbouwd in Amerongen, in Elst en in Rhenen. Het was een gigantische industrie waar veel mensen werk in vonden. Er is een wandeling door Amerongen uitgezet, met daarin een bezoek aan het Tabaksteeltmuseum. Leuk om te doen want Amerongen heeft vele mooie historische panden”.

Wandelen

Nu de maatregelen rond het coronavirus steeds verder worden versoepeld, heeft de organisatie van de populaire wandelingen in en rond de Amerongse bossen besloten om de draad weer op te pakken. Deze maand start men met een nieuwe serie interessante wandelingen. Omdat de problemen met het virus nog steeds niet helemaal tot het verleden behoren zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan deelname.

Zo wordt men gevraagd niet deel te nemen wanneer er klachten zijn. Is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 20 personen en moet men zich vooraf aanmelden via de site van het Utrechts Landschap. Bij twintig deelnemers zal er gewandeld worden met twee gidsen. Bij een aantal tot tien deelnemers volstaat begeleiding door één gids. Uiteraard wordt van de wandelaars verwacht dat men zich houdt aan de 1,5 meter regel. De eerste wandeling was op 22 juli en men vertrok vanaf het infocentrum van Utrechts Landschap aan de Veenseweg 8 in Amerongen. Informatie over de wandelingen vindt u ook op de facebookpagina en op de site van Utrechts Landschap. Utrechts Landschap en het Amerongse Bos kijken er naar uit u weer allemaal te kunnen verwelkomen en nodigen u uit om weer volop te komen genieten van wat onze mooie natuur u te bieden heeft. De molenaars van Maallust in Amerongen laten u weten dat na de coronasluiting de molen weer voor bezoek te betreden is. De molen is voor publiek geopend als de blauwe wimpel op de belt uithangt. Meestal is dit op de zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Ook op doordeweekse dagen is de molen vaak te bezoeken. (Als de molen draait en de blauwe wimpel wappert). Er worden maximaal 4 personen per bezoek/rondleiding toegelaten, 1,5 meter afstand houden en de aanwijzingen van de molenaars dienen strikt opgevolgd te worden. Staat men beneden bij de invaartdeur, bel dan even naar Ben of Arie en informeer of men welkom is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden