Foto: Nienke Meek

Column door Jurgen Hillaert: 'Verantwoording'

Dit voorjaar was de nood hoog. Er was zelfs een noodsituatie. Noodverordeningen bepaalden wat wel en niet kon. Zulke noodmaatregelen zijn bedoeld voor kortdurende, tijdelijke situaties. Denk aan een terroristische aanslag of dijkdoorbraak, waarbij de autoriteiten acuut moeten handelen en bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen een gebied te ontruimen. Inmiddels is het landsbestuur hard bezig geweest om de noodverordeningen te vervangen door een noodwet, zodat overal in het land weer dezelfde regels gelden. Zoals het hoort in een rechtstaat pakt de volksvertegenwoordiging haar wetgevende en controlerende taken weer op en kan zij het gezag ter verantwoording roepen over de eerder gemaakte keuzes.

Ook in Veenendaal is er wel een aantal vragen dat in een verantwoordingsdebat gesteld zou kunnen worden. Waarom werd bijvoorbeeld in het begin van de crisis gesteld dat schriftelijke vragen vanuit de gemeenteraad niet meer mogelijk waren ? En hoe kijkt de raad aan tegen de twitterberichtjes van de burgervader waarin hij zijn instemming betuigde om de volksvertegenwoordiging tijdelijk op non-actief te stellen of waarin hij verwarrende veiligheidsinformatie deelde. Die laatste herriep hij overigens weer na kritische reacties van mede-twitteraars.

Ook vraag ik me af hoe de raad betrokken is bij de afsluiting van de J.G. Sandbrinkstraat voor fietsers. En wat vindt zij van het hekkenwoud op het Thoomesplein? Toch twee belangrijke publieke plekken, waar “vanwege de Corona-crisis” belangrijke ruimtelijke ingrepen hebben plaatsgevonden, die normaliter via inspraak en consultatie getoetst zouden zijn.

Wie wat mij betreft wel al geslaagd is voor de Corona-toets is wethouder Lochtenberg. De zwaar getroffen cultuursector in Veenendaal kreeg zijn broodnodige steun. Én van de gehele raad. Okay, de SGP uitgezonderd. Die kiest voor haar eigen cultuur.

Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl of twitter @JurgenHillaert

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden