Wethouder Dylan Lochtenberg opende de tentoonstelling en gaf meteen een schilderij als nieuw collectiestuk (foto:  Jocelyn Readett)
Wethouder Dylan Lochtenberg opende de tentoonstelling en gaf meteen een schilderij als nieuw collectiestuk (foto: Jocelyn Readett) (Foto: Jocelyn Readett)

Tentoonstelling Veenendaal 1960-2020 geopend

Veenendaal - Vrijdag 17 juli was het dan zover: de opening van de tentoonstelling over 60 jaar verenigd Veenendaal. Voor een select gezelschap, dat wel, want met Corona-afstanden is een zaal snel gevuld. Natuurlijk was er wel ruimte voor een aantal vrijwilligers die ondanks hun deelname in de risicogroep ijverig hadden meegeholpen, andere medewerkers en Dylan Lochtenberg.

De wethouder had de eer de officiële opening te verzorgen en alvast een eerste bijdrage te leveren: het schilderij ‘De Mus’, dat de bijnaam was Hollandia. Na een openingswoord over de veerkracht van Veenendaal na een crisis, de geschiedenisles van voorzitter Theo van Hardeveld en een korte uitleg van conservator Natalie Kriek was er tijd genoeg voor een rondleiding. Lochtenberg stapte meteen met een stoere blik op een Batavusbrommer. Met toestemming uiteraard.

Behalve met een breimachine was de expositieruimte inmiddels gevuld met talloze soms bijna vervlogen herinneringen uit een nog niet zo ver verleden, met typische producten van al even typische teloorgegane fabrikanten als Panter en Hollandia.

Bioscoop

De wethouder had de eer om als eerste en enige plaats te nemen in een kleine replica van de Luxor-bioscoop die door de grensverlegging er destijds voor zorgde dat Veenendaal talloze filmervaringen rijker werd en Renswoude heel wat guldens vermakelijkheidsbelasting armer.

Op het programma stonden fragmenten uit het gemeentearchief over de paralympische spelen in het zwembad en de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. Over een paar weken is er een andere in bruikleen gegeven rolprent te zien en eind augustus een derde.

Verder is er aandacht voor nieuwe immigranten, zoals de Turkse gastarbeiders, nieuwe spelers op de markt, voetbalverenigingen Dovo en GVVV en Veenendalers zoals Bernard van Kreel die niet alleen zijn naam verleent aan de bekende poort, maar ook een deel van de Hoofdstraat ontwierp. Het tijdsbeeld, waaraan Veenendalers een bijdrage kunnen leveren door zelf met een aanwinst te komen, is nog tot eind oktober te bewonderen. Daarna zal een deel van de tentoonstelling deel gaan uitmaken van de vaste collectie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden