De Wageningse wijnboekenschrijver Rudolf Pierik gaat nu op de Spaanse en Portugese toer. (Foto: Martin Brink/DPGMedia)
De Wageningse wijnboekenschrijver Rudolf Pierik gaat nu op de Spaanse en Portugese toer. (Foto: Martin Brink/DPGMedia) (Foto: )

Ontdekking naar wijngebieden

Boek

Door Martin Brink

Wageningen/regio - Zeker 18 wijnboeken heeft hij nu op zijn naam staan. maar de tel is wijnspecialist Rudolf Pierik uit Wageningen een beetje kwijt. Het gaat uiteindelijk om het resultaat. Onlangs kwam ‘Spaanse wijnen en Portugese wijnen’ uit volgens het bekende stramien: dezelfde vormgeving, indeling en opzet van het boek. En wat de liefhebbers van Pierik gewend zijn: een doorwrocht geheel, vervat in 192 bladzijden en uitgegeven via U2pi. Internet is een belangrijk medium om een en ander uit te zoeken. Door vooral te vergelijken en verder te onderzoeken komt hij tot betrouwbare resultaten. Pierik en zijn echtgenote hebben deze landen ook frequent bereisd. Hij somt op dat er jaarlijks niet meer dan drie boeken over wijn verschijnen. ‘’En ruim vijftig boeken over eten! Dat snap ik niet: mensen drinken bij hun eten toch ook vaak een wijntje?’’.
De 84-jarige Wageninger beschrijft eerst de historie van de wijnen in Spanje en Portugal, dan de wijngebieden en komt tot de conclusie dat er liefst 53 rassen zijn. Vooral in Portugal is de wijnbouw oud (vanaf de 7e eeuw v. Chr.) met wijnen die tegenwoordig in prijs variëren van 6 tot 26 euro. ‘’Geen streek of land ter wereld produceert zoveel wijnen als Spanje en Portugal,’’ zegt Pierik. Zelfs meer dan Italië. Hij roemt vooral de Spaanse sherry en in Portugal de madeira en de soorten port. Het nieuwe wijnboek kost 15 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden