Sander Veen uit Veenendaal.
Sander Veen uit Veenendaal. (Foto: indebuurt Veenendaal)

Binnenkijken bij kunstenaar Sander: 'Mijn huis is ingericht als een kasteel'

Door Kelly van Straten

Van knusse appartementen tot riante villa’s: Veenendaal kent heel wat bijzondere woningen. In de rubriek ‘Binnenkijken bij’ nemen we een kijkje achter de voordeur van Veenendalers. Deze week deelt Sander Veen (39) zijn interieur. 

Massief eiken meubels, fluwelen gordijnen, kussens met gouden siersels, robuuste kettingen: de inrichting van de Veenendaler is gerust indrukwekkend te noemen. “Mijn vrienden noemen mijn appartement een museum”, zegt hij met een lach.

Een verschil: de toegang is gratis: “Best jammer”, grapt Sander. “Als ze wel zouden betalen, kan ik daarvan weer nieuwe spullen kopen. Een goedkope ‘hobby’ is het niet. Ik heb hier jarenlang flink in geïnvesteerd. Geen honderden, maar duizenden euro’s.”

Kruis

Hij blikt op zijn woonkamer. Achter hem prijkt een fors marmeren kruis. “Dat is geen grafsteen, hoor”, verduidelijkt hij. “Ik heb het kruis een keer van iemand overgenomen voor een mooi bedrag. Ik vind het gewoon een mooi pronkstuk.”

Vel

Het kruis is niet het enige pronkstuk in zijn woonkamer. Naast alle opvallende details, zoals het vel van een nerts over het televisiekastje, springen een aantal meubels in het oog. “Dat was een biechtstoel”, wijst Sander naar het massief eiken meubelstuk achter de moderne televisie. “Ik heb er een televisiemeubel van gemaakt.”

Hij grijnst. “Die kocht ik tijdens een kloosterverkoop. Daar viel de grootte van de biechtstoel wel mee, maar thuis krabde ik mezelf achter mijn oren. Het paste niet in originele staat dus ik heb een stuk van de bovenkant afgehaald.”

Van kloosterverkopen tot braderieën en van kringloopzaken tot Marktplaats: Sander reist Nederland door om tweedehands pronkstukken op de kop te tikken. “Ik houd niet van een burgerlijk huis, een huis dat volgens de laatste trends is ingericht.”

Zuilen

Smetteloos witte muren? Geen haar op zijn hoofd die daaraan denkt. “Je ziet het: ik heb een gele muur in mijn woonkamer en een blauwe in mijn werkkamer. Voor deze ‘kasteelinrichting’ had ik mijn huis Zuid-Amerikaans ingericht, met oranje tinten. Je ziet nog wat spullen uit Cuba liggen. Ik heb zelfs een tijdje een Grieks-Romeinse stijl gehad. In de hal staat een dressoir met een soort zuilen.”

Letland

Sander laat zich graag inspireren tijdens zijn reizen. “Ik was in een kroeg in Letland, dat was omgebouwd tot een kasteel. Toen dacht ik: hé, dat wil ik ook! Dat vind ik wel grappig. Mijn huis bestaat uit van alles wat: ik smijt gewoon alle stijlen door elkaar. Ik houd niet van ‘normale’ dingen.”

Dat is een understatement. Bovenop de kast ligt een bonte verzameling petten en andere blikvangers uit Rusland. Met als kers op de taart een wapenstok met een ijzeren bol met punten eraan. Het is een ‘goedendag’, een wapen van eeuwen geleden. Achter de televisie staan bijlen. “Ze zijn allemaal bot”, verzekert Sander. “Ik vind het gewoon mooie items, het is decoratie.”

Jaren ’60 inrichting

Hoewel Sander trots is op zijn interieur, kriebelt het om te switchen. “Ik ben ook dol op jaren ’60 en ’70 inrichting. Dat is meer retro, met bruin en oranje. Dat heb ik nog nooit gehad. Maar ik vind het lastig om afstand te doen van al mijn spullen.”

Alles bewaren is ook geen optie: daar is geen ruimte voor in het appartement van ruim zestig vierkante meter. “Van de eetkamer heb ik mijn werkkamer gemaakt. Daar schilder en teken ik. Op de bank eten vind ik toch geen probleem.”

Volgens Sander is er een betere optie dan opruimen: verhuizen. “Zodat er meer plek is voor mijn hobby’s én verzamelingen.”

 Lees ook: 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden