Voorzitter Theo van Hardeveld en conservator Natalie Kriek bij het eerste collectiestuk van de nieuwe tentoonstelling: een 900 kilo wegende breimachine
Voorzitter Theo van Hardeveld en conservator Natalie Kriek bij het eerste collectiestuk van de nieuwe tentoonstelling: een 900 kilo wegende breimachine (Foto: Arjan van den Berg)

Eigentijdse blik op Veens verleden op nieuwe expositie in Museum Veenendaal

Veenendaal - Het is nog altijd zestig jaar geleden dat het Utrechtse en het Gelderse deel van Veenendaal bij elkaar werden gevoegd en dat geschiedenisfeit is nog steeds reden voor een gedenkwaardig programma. In januari vertelde voorzitter Theo van Hardeveld van Museum Veenendaal in deze krant al enthousiast over het feest dat door het rondwarende virus nu in iets aangepaste vorm toch doorgaat. Zoals met de nieuwe tentoonstelling ‘Van industriedorp naar provinciestad, Veenendaal 1960-2020’, die vanaf 17 juli te bewonderen is.

Door Arjan van den Berg

Eigenlijk zou de expositie vanaf mei al te zien zijn, maar ja, toen was het museum nog dicht. Een voordeel: vanwege de samenwerking met andere musea en het binnenhalen van unieke collectiestukken is de tentoonstelling nu nog rijker geworden aan bijzondere objecten.

Hoewel het nog even wachten is tot dit juweeltje van geschiedenis te zien is, is het museum al wel open. Nu moeten bezoekers nog van tevoren een e-ticket kopen, maar vanaf 18 juli is dat niet meer nodig.

De zaal voor de tentoonstelling huisvest alleen nog een negenhonderd kilo wegende breimachine, waarmee decennia terug ondergoed werd gefabriceerd. Over een paar weken zal het gevuld zijn met puur Veense nostalgie.

Sfeer

Conservator Natalie Kriek: “Als je de tentoonstelling binnenkomt, kom je meteen in een mini huiskamerdecor uit de jaren zestig en zit je in de sfeer. Hoe was het in die tijd? Daarnaast staat een inrichting van na 2000. Er zijn authentieke stukken zoals een maquette van het Petenbos en objecten die overal vandaan komen, zoals gebruiksartikelen en meubels van Nemo uit Amsterdam en het Museum van de Vrouw uit Echt. We hebben eerder een groot schilderij van de hedendaagse kunstenares Leena Blom aangekocht, waarop de Hoofdstraat in acryl staat: zwart, wit, grijs en heel groot. Daar moet je net plek voor hebben.”

Animatiefilm

Ook Van Hardeveld wordt enthousiast als hij de expositie al voor zich ziet. “Ik ben best wel trots op het bioscoopje dat we hebben gebouwd tijdens de coronasluiting, in de stijl van de jaren zestig, zoals we toen Luxor hadden. Dat is nu in ere hersteld. Bijzonder trots ben ik op een animatiefilm die de hele periode schetst van 17.000 inwoners tot de 67.000 inwoners van nu. Je ziet de teloorgang van fabrieken en het ontstaan van nieuwe bedrijven. Op een eigentijdse manier laten we de groei en de jonge historie zien.”

Brommers

Kriek: “Op Facebook hebben we Veenendalers gevraagd of ze mooie foto’s hebben uit de tijd dat ze zelf op brommers rondscheurden. We zorgen ervoor dat ze er allemaal bij staan.” Over brommers gesproken: hoewel het oldtimerfestival dan weer net niet doorgaat, komen er een paar fraaie exemplaren te staan van een Spartamet en een Batavus.

Interactie

Het museum zoekt de interactie met zijn bezoekers. Kriek: Tijdens de coronarust hebben we digitale middelen gezocht om onder de aandacht te blijven. Zo hebben we kinderworkshops online gegeven en vanuit de collectiehoek heel veel online gezet. In de tentoonstelling willen we wederom de interactie opzoeken. Het lijkt ons leuk om te horen wat bezoekers vinden van de tentoonstelling en of er iets in ontbreekt. Dat kunnen ze op een speciaal kaartje schrijven, in een brievenbus uit 1964 gooien en in bruikleen aan het museum geven. Zo groeit de tentoonstelling in de komende maanden met objecten van Veenendalers. Het is een testcase: waar komt het Veenendaals publiek mee? Als er een interessant verhaal bij hoort, gaat het leven, voegt het iets toe dat betekenis krijgt. Het is belangrijk dat Veenendalers zich betrokken voelen bij het museum en de tentoonstelling.”

Memory lane

Over de rest van het programma wordt nog druk nagedacht. Er komt onder andere een Memory Lane. Zeven billboards komen door het centrum van Veenendaal te staan, waar heden en verleden samenkomen. Om de route te lopen is een educatieve app te downloaden.

De app is in de vorm van een spel, waarbij je bij elk punt een vraag moet beantwoorden, een foto moet maken of iets dergelijks. De app is te downloaden in de playstore/appstore: spacetime layers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden