Een visualisatie van Windmolen Plantion.
Een visualisatie van Windmolen Plantion. (Foto: Pure Energie)

Verzet tegen windmolens nabij Veenendaal

Veenendaal - De raad van Veenendaal heeft besloten dat er geen windmolens op het grondgebied van Veenendaal komen. Nu dreigen er toch een nieuwe geplaatst te worden in de gemeente Ede, kort over de grens met Veenendaal. Dat is tegen het zere been van de VVD en de SGP in Veenendaal en hebben daarover een brief geschreven naar burgemeester en wethouders.

VVD en SGP stellen schriftelijke vragen over windmolens op grensstroken. Beide partijen zijn geen voorstander van hoge windmolens op grondgebied in Veenendaal. Die zullen er ook niet komen, want in samenwerking met andere partijen werd hier vorige maand een streep doorgezet: de meerderheid van de raad vindt dat er geen ruimte voor is op het Veenendaalse grondgebied. 

Uitgangspunt?

De SGP en de VVD willen graag van het college weten of dit uitgangspunt ook geldt voor hoge windmolens die door de omliggende gemeenten vlak op Veenendaals grondgebied in de planning staan.
Recentelijk is de gemeenteraad op de hoogte gebracht van een windmolen van 135m hoog op het industrieterrein naast de A30 te Ede. In de brief van PureEnergie valt er te lezen dat hiervoor binnen een half jaar een bestemmingsplanwijziging en een omgevingsvergunning wordt aangevraagd.

Belanghebbenden

“Ook de bewoners van Veenendaal zijn hierbij belanghebbenden en zouden dus actief op de hoogte gebracht moeten worden door of de gemeente Ede of door de gemeente Veenendaal”, stelt Yvonne Bottema, VVD-fractievoorzitter. “In Veenendaal staan veel woningen die uitzicht hebben op de beoogde windmolen en die zouden moeten worden meegenomen in de informatievoorziening. Ook vanuit onze buurgemeenten Renswoude en de Utrechtse Heuvelrug (Overberg) weten we dat er plannen zijn voor hoge windmolens op de grensstrook met Veenendaal.“

Motie

Dick Both, fractievoorzitter van de SGP: “De gemeenteraad van Veenendaal heeft een motie aangenomen waarbij het college de gestelde kaders in de Ontwerp-Omgevingsvisie met betrekking tot windenergie zal betrekken bij de verdere onderhandelingen over de Veenendaalse inzet in de RES.
Dezelfde kaders zouden wat ons betreft, ook moeten gelden voor windmolens, die volgens het voornemen van andere gemeenten strak op de grens met Veenendaals grondgebied zijn gepland en daarmee de Veenendaalse samenleving direct raken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden