Links boven op de foto Rianne Kranendonk en naast haar Roelie Struik. De overige mensen op de foto maken deel uit van het team 'Goed voor Elkaar'. Voor alle duidelijkheid: deze foto is vorig najaar genomen, ruim voor de coronamaatregelen dus! (Foto: Govert Govers)
Links boven op de foto Rianne Kranendonk en naast haar Roelie Struik. De overige mensen op de foto maken deel uit van het team 'Goed voor Elkaar'. Voor alle duidelijkheid: deze foto is vorig najaar genomen, ruim voor de coronamaatregelen dus! (Foto: Govert Govers)

Eerste lustrum voor 'Goed voor Elkaar' Veenendaal

Veenendaal - Onafscheidelijk zijn ze. Al vijf jaar. Wat hen bindt is de zorg. De zorg voor ouderen. Rianne Kranendonk (38) en Roelie Struik (41) weten het inmiddels zeker: wanneer zij straks oud mogen zijn willen zij niet weggestopt worden, maar willen zij mensen blijven ontmoeten. Pas dan is hun oude dag goed voor elkaar.

Door Jaap Pilon

Ergens in 2014 dronken de dames een glas wijn op een terras. De gedachte over hun toekomstige oude dag liet hen niet los.
Een indringend gesprek over hun visie op de zorg voor ouderen leidde die dag op het terras tot het idee om een eigen stichting op te richten.

Stichting

De zorg voor ouderen moest toch anders en wellicht beter georganiseerd kunnen worden. De daad werd bij het woord gevoegd. De zo gewenste stichting kwam er en op 11 juni 2015 werd de eerste cliënt ingeschreven. Afgelopen 11 juni, vierden Rianne en Roelie hun vijfde verjaardag.
De stichting met de veelzeggende naam 'Goed voor Elkaar' staat inmiddels als een huis. Maar liefst 45 cliënten hebben de weg naar één van de ontmoetingsplekken in Veenendaal van 'Goed voor Elkaar' gevonden.
Zij worden begeleid door een team van acht personen met ondersteuning van tien vrijwilligers.
Rianne Kranendonk en Roelie Struik hebben het goed met en goed voor elkaar. “Gebleken is dat onze visie op dagbesteding voor ouderen een schot in de roos is geweest”, zegt Rianne.
“De gedachte om ouderen elkaar te laten ontmoeten in diverse openbare ruimten in Veenendaal strookte met de transitie van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die in 2015 werd ingezet en die tot doel had om mensen langer thuis te laten wonen. Daarbij kwam nog dat door bezuinigingen allerlei dagactiviteiten voor ouderen werden opgeheven. Het gat dat ontstond hebben wij met overtuiging en veel enthousiasme opgevuld”.

Cultuurfabriek

De eerste ontmoetingsruimte werd gevonden in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein. Directeur Mieke van Dijk was verguld met het initiatief. Haar visie om van de Cultuurfabriek de 'huiskamer van Veenendaal' te maken paste perfect binnen de doelstelling van “Goed voor Elkaar”. De symbiose was een feit. Inmiddels organiseert 'Goed voor Elkaar' op meerdere locaties in Veenendaal haar ontmoetingen. “Wij geloven oprecht dat wanneer je mensen ontmoet die je wat te zeggen hebben en die naar je luisteren, dat dan het leven in je wordt aangeraakt. Je krijgt er dan weer zin in”, aldus Roelie.
“Daar komt de naam 'Goed voor Elkaar' ook vandaan. Wij geloven er heel erg in dat wanneer je mensen met min of meer dezelfde interesses bij elkaar brengt en niet betuttelt, maar zorgt voor wisselwerking, het allemaal met de zorg goed voor elkaar komt”.
“Wij noemen al onze cliënten bij de voornaam, dat geeft vertrouwen, gelijkwaardigheid en een band”, voegt Rianne toe. “'Goed voor Elkaar' opereert niet alleen vanuit de WMO, maar is er ook voor mensen die op de wachtlijst staan voor de WLZ (Wet Langdurige Zorg) om in een verpleeghuis opgenomen te worden.
Daarnaast zijn er cliënten die om hen moverende redenen graag bij onze ontmoetingen aansluiten en dat uit eigen zak bekostigen”.

Lijnen zijn kort

Rianne en Roelie zijn blij met de door hen vijf jaar geleden ingeslagen weg. Binnen hun platte organisatie zijn de lijnen kort. Nieuwe initiatieven hoeven niet eerst door een bestuurlijke en administratieve molen. Niet langs een managementteam of directie.
“Dat zijn we namelijk zelf”, merkt Roelie op. “Natuurlijk hebben we een Raad van Toezicht. Wanneer we onze financiën maar op orde houden en onze visie uit blijven dragen, dan is er geen vuiltje aan de lucht”.

Dementie

Sinds kort is 'Goed voor Elkaar' naast de ontmoetingen voor ouderen een werkplaats gestart voor mensen onder de zestig jaar die leiden aan dementie.
In samenwerking met Bouwbedrijf Rodenburg BV. blijven deze mensen op deze wijze nog in het werkzame leven staan.

Informatie

Meer informatie over onder meer de stichting, het team, de vrijwilligers en de 'Vrienden van Goed voor Elkaar' is uitgebreid te lezen op de website:

ditisgve.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden