De Surinaamse vlag hangt uit aan de woning aan 't Melkhuis in Veenendaal.
De Surinaamse vlag hangt uit aan de woning aan 't Melkhuis in Veenendaal. (Foto: )

'Ketenen verbroken' ook in Veenendaal

Veenendaal - Het was woensdag 1 juli een niet alledaags gezicht in een gewone Veenendaalse woonwijk. Daar aan 't Melkhuis in Dragonder-noord hing zomaar de Surinaamse vlag, waarschijnlijk als enige in Veenendaal. Bewoners zijn Hans en Joyce Marsman, beiden afkomstig uit Suriname. 

De vlag hadden ze uitgestoken in verband met de herdenking van Keti Koti, een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. Op 1 juli 1863 heeft Nederland formeel de slavernij afgeschaft voor Suriname en de Antillen, vandaar deze datum om de afschaffing te vieren.
In diverse steden wordt Keti Koti gevierd, onder meer in het Amsterdamse Oosterpark waar het nationaal monument Slavenverleden staat. De vlag in Veenendaal viel op. ''Fietsers keken nog eens extra om,'' meldt de in Paramaribo geboren Joyce.
Haar grootste wens: ''Op 1 juli hijs ik altijd de Surinaamse vlag. Het zou mooi zijn als dit meer gedaan werd binnen Veenendaal door Surinamers en Antillianen.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden