Het team van De Linde is er klaar voor!
Het team van De Linde is er klaar voor! (Foto: QuaRijn)

Eerste bewoners bij De Linde

ACHTERBERG – Begin juni verhuisden de eerste bewoners naar hun gloednieuwe appartement in De Linde in Achterberg. De eerste groep van acht bewoners komt wonen in de nieuwe woonzorglocatie van QuaRijn.

Na een jaar bouwen staat er iets moois op De Grote Akker in Achterberg. De Linde, een woonzorgvoorziening voor 24 ouderen met gevorderde dementie, uit Achterberg en regio Rhenen.

QuaRijn biedt senioren een breed pakket van wonen, welzijn en zorg in de gemeenten Bunnik, Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Wijk bij Duurstede. Met De Linde bieden zij een kleinschalige wooneenheid op een prachtige locatie. Het heeft een ligging precies tussen een woonwijk en het groen. Een huis, waar het goed wonen én werken is.

Bijzondere inrichting

Over het ontwerp is goed nagedacht. Alles is gelijkvloers. De wooneenheden zijn bijna organisch verbonden met de omgeving en met de natuur. Het gedeelte op de zonkant heeft bijv. blauw als basiskleur. De kleur van geborgenheid. De kleur is mogelijk omdat het zuiden veel lichtinval geeft. Op meerdere plaatsen vanuit het gebouw kunnen bewoners vrij naar buiten en rondwandelen. Overal, behalve op het parkeerterrein. De woonkamers zijn de logische plaatsen waar bewoners de tuin in gaan. De verlichting past zich aan bij het moment van de dag. ’s Avonds wordt het licht wat geler en gedempt, zodat bewoners de natuurlijke neiging voelen om naar bed te gaan.

Gefaseerd inhuizen

Begin juni zijn de eerste bewoners naar De Linde verhuisd. Eind juni verhuist de tweede groep, opnieuw acht bewoners. In september de laatste acht, zodat dan alle 24 appartementen bewoond zijn. Binnen De Linde streven we naar een prikkelarme omgeving. We sluiten aan bij ieders wensen en behoefte ten aanzien van de dagbesteding en levensbeschouwelijke vragen.

De concrete invulling kunnen de bewoners met elkaar bespreken.

Huis van de bewoner

In De Linde bepalen de bewoners met elkaar, ondersteund door hun naasten en de medewerkers, hoe ze het leven willen leiden. Het welbevinden van de bewoners staat centraal. De zorg is daarin ondersteunend. Dat betekent dat er met elkaar besloten wordt wat er gegeten wordt, welke activiteiten er worden gedaan, hoe de gemeenschappelijke ruimtes verder worden ingericht, etc.

Daarnaast zijn de individuele gewoontes en keuzes van de bewoner van groot belang. Zoals bijvoorbeeld. het tijdstip van opstaan en slapen. Het is aan de bewoners zelf om te bepalen wat goed voor hem of haar is. De bewoner kiest dan ook zelf hoe hij zijn/haar leven in De Linde wil leiden, daarin bijgestaan door de naasten. De medewerkers zijn van alle markten thuis, al zijn er wel aandachtsvelden verdeeld. Ons uitgangspunt is dat voor de bewoners én voor de medewerkers ‘Elke dag van waarde’ is.

Medewerkers gaan bij de bewoners en naasten op bezoek. Dit geeft veel informatie over het leven van de bewoner en de naasten vóór de verhuizing naar De Linde. Graag willen we de eigenheid en gewoontes laten bestaan zoals de bewoner dat zelf wil. Daardoor zal het gemakkelijker zijn voor de bewoner om zich thuis te voelen.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn welkom als onderdeel van het team. Het is prettig voor de bewoners om met een vrijwilliger iets in de tuin te doen, een wandeling te maken, te klussen, een spel te doen of om te helpen met koken. Dat bewoners dit zelf doen stimuleren wij, zodat zij het gevoel hebben van waarde te zijn.

“We hopen een woonzorglocatie in te richten, waarin de behoeften van de bewoners ècht leidend zullen zijn. Waarin een met elkaar verbonden team actief is, dat niet alleen bestaat uit medewerkers, maar ook uit vele vrijwilligers. Een team dat heel nauw samenwerkt met de families en natuurlijk met de bewoners zelf”, aldus teammanager Fenja Huizinga.

Voor het wonen in de Linde is een ZZP 5 of ZZP 7 nodig. Voor informatie kunt u bellen naar Zorgconsulent Andrea Nicolaï via telefoonnummer 06 20 62 96 65.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden