De oude Zondagsschool op Prattenburg waar men straks in kan slapen. (Archieffoto: Aart Aalbers)
De oude Zondagsschool op Prattenburg waar men straks in kan slapen. (Archieffoto: Aart Aalbers) (Foto: )

Op Prattenburg: erfgoedlogies in de oude schapenschuur en Zondagsschool

Rhenen - Henrick van Asch van Wijk, eigenaar van het 445 hectare grote Landgoed Prattenburg in Rhenen, heeft bij de gemeente toestemming gevraagd om een erfgoedlogies – ofwel een historische bed and breakfast – te mogen inrichten in de voormalige Zondagsschool op het landgoed.

Ook de oude schapenschuur nabij de Cunerahoeve, beide zijn een rijksmonument, moet erfgoedlogies worden. In een toelichting schrijft Van Asch van Wijk dat elke generatie (vanaf 1694) inhaakt op de veranderende inzichten. Zo zijn er tal van zaken toegevoegd, ‘’en steeds met respect voor het voorgaand en aanhakend op de opgaven en behoeften van die tijd.''

Veenendaal

Hij meldt: ''Toen mijn overgrootvader bijvoorbeeld burgemeester van Veenendaal werd, werd het eerdere buitenhuis grondig gemoderniseerd - een nieuw kasteel met de toren op dezelfde plek - om als permanente woning te kunnen dienen. Daarbij waren ook verschillende dienstwoningen voor het personeel. Het koetshuis diende als plek voor de koetsen, paarden en een woning voor de koetsier.
Er zijn nu geen koetsen meer en het koetshuis is geschikt gemaakt voor meer multifunctioneel gebruik.’’ Daarom wil men ook de schapenschuur en Zondagsschool (als tuinfolly gebouwd) verbouwen en veranderen in een erfgoedlogies.

Bijbelonderwijs aan buurtkinderen

Het pand werd in 1907 in de parkaanleg gerealiseerd voor kasteelvrouw mevrouw Van Asch van Wijk-Kneppelhout. Zij gaf hierin bijbelonderwijs aan (boeren)kinderen uit de buurt. Het doel van de herbestemming is om een grotere bijdrage te leveren aan de beleving van het landgoed en het toeristische aanbod in de gemeente en anderzijds het genereren van extra inkomsten voor de duurzame instandhouding van dit erfgoed.
Ook wordt toestemming gevraagd om binnen de parkaanleg zonnepanelen te plaatsen en een nieuwe kapschuur te bouwen om machines van het bosbouwbedrijf te stallen.
De Rhenense monumentencommissie buigt zich deze week over het verzoek. Hun advies wordt binnen vier weken naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd, waarna het openbaar wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden