DJ 4-Get it - Home of the Brave
DJ 4-Get it - Home of the Brave (Foto: DJ 4-Get it)

WereldBeats 10 neemt Trump op de hak

Veenendaal - Veense Peper heeft het tiende nummer in de reeks World Beats/WereldBeats uitgebracht. Het is gemaakt door DJ 4-Get it en heet "Home of the Brave". Het vormt een tweeluik met DJ 4-Get it's vorige single, "Land of the Free", en gaat over de onrusten in de Verenigde Staten. Het nummer is te vinden op het YouTube-kanaal van Veense Peper

In de serie WereldBeats brengt het Veenendaalse cultuurcollectief Veense Peper muziekstukken uit met maatschappelijke thema's.
"Als je krachtige muziek maakt, en het enkel gebruikt voor escapisme, laat je heel wat potentieel liggen," vindt DJ 4-Get it. "Je kunt muziek gebruiken om te ontsnappen aan wat er in de wereld gebeurt, maar je kunt het ook gebruiken om het handen en voeten te geven. Dat laatste doen wij met WereldBeats."

Fragmenten

"Home of the Brave" gaat verder waar "Land of the Free" ophield. "Land of the Free" ging vooral over de oorlog die de politie voert tegen de Amerikaanse burgerbevolking, "Home of the Brave" over hoe de politiek - en met name President Trump reageert op de protesten. Het nummer bevat fragmenten van zijn "dominate the streets" speech, die hij hield terwijl het leger een honderd meter verderop werd losgelaten op vreedzame demonstranten zodat Trump even later een foto kon laten maken bij een kerk.
DJ 4-Get it: "De VS hebben nu een verbindende president nodig, maar Trump gedraagt zich als een mafiabaas. Dat is onbegrijpelijk."

Afronding

Ook in muzikaal opzicht gaat "Home of the Brave" verder waar "Land of the Free" eindigde. "Land of the Free" is een crescendo dat uitmondt in een snoeiharde solo van 250BPM voordat het nummer tot een afronding komt. In "Home of the Brave" is 250 BPM de norm, en zijn er scheurende gitaren, woeste scratches en een zangpartij toegevoegd.

Compositie

DJ 4-Get it is niet het enige lid van Veense Peper dat muziek heeft gemaakt naar aanleiding van de situatie in de VS. De Vuist maakte de compositie "Peace and Protest", over de vreedzame protesten die na de moord op George Floyd op gang kwamen. Maar nu gaat het onderwerp voorlopig de kast in.
"Er zijn nog heel veel ontwikkelingen, en veel hoeken om de situatie te belichten. Ook in muzikaal opzicht," zegt DJ 4-Get it, "maar het is goed om je tussendoor ook met andere zaken bezig te houden. De wereld is groter dan de VS, en dat moeten we niet vergeten..."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden