Medewerkers van de GGDrU zijn klaar om Veenendalers te testen op Covid-19 (Foto: Govert Govers)
Medewerkers van de GGDrU zijn klaar om Veenendalers te testen op Covid-19 (Foto: Govert Govers) (Foto: )

Corona-teststraat in 'oude Ritmeester' in Veenendaal

Door Lilian Steensma-Valkenburg

Veenendaal - Vanaf 1 juni kan iedere Veenendaler met corona-gerelateerde klachten zich laten testen op Covid-19. Daarvoor heeft GGD regio Utrecht in samenwerking met de gemeente Veenendaal in de voormalige Ritmeester sigarenfabriek een teststraat ingericht.

Het gaat om een drive-through: bezoekers hoeven voor de test hun auto niet uit. Wel zo veilig: het minimaliseert de kans op besmetting.
Mirjam Blankestijn is in het dagelijks leven verpleegkundige op het consultatiebureau in haar woonplaats Rhenen. Mooi werk, maar de komende weken richt ze zich als medewerker van GGDrU op een andere doelgroep dan kleine kinderen: Mirjam is coördinator van de teststraat in Veenendaal.
Ze werkt samen met onder anderen Heleen Glazema, teststraatprojectleider bij GGDrU.

Klachten

‘We zijn maandag gestart met het afnemen van monsters bij mensen die zijn doorverwezen door hun bedrijfsarts of GGD. Vanaf 1 juni is een doorverwijzing van een arts niet meer nodig, maar kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laten testen. Daarvoor maakt GGD binnenkort een telefoonnummer bekend,’ legt Mirjam uit.
Voor Heleen is het niet de eerste keer dat ze betrokken is bij het inrichten van een coronateststraat. Ze deed dit al eerder in Houten. Heleen: ‘We hoefden niet lang te zoeken naar een geschikte locatie.
Omdat we hier de mogelijkheid hebben om bezoekers met de auto in en uit te laten rijden, is deze locatie is ideaal. Vanmorgen hebben we een aantal omwonenden ook op de hoogte gebracht van onze komst.’ Wie het fabrieksterrein oprijdt, wordt verwelkomd door een gastheer die de weg wijst. Binnengekomen voert de route eerst langs een tafeltje waar de administratie wordt bijgehouden.

Koerier

Een testbuisje wordt daar voorzien van de juist persoonsinformatie - vergeet de ID-kaart niet! - en dat buisje wordt door een medewerker naar het volgende station gebracht waar medewerkers in beschermende kleding met een wattenstaafje monsters afnemen. ‘Aan het einde van elke werkdag komt er een koerier van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht de buisjes met wattenstaafjes ophalen.
We streven ernaar de aanmelder binnen 48 uur de uitslag te laten weten. Naar verwachting is zo’n 2 tot 8 procent van de Nederlandse bevolking besmet. Is er sprake van besmetting, dan volgt er een uitgebreid bron- en contactonderzoek,’ legt Heleen uit. In Veenendaal waren volgens de RIVM t/m 25 mei 172 geregistreerde besmettingen.
Daarvan zijn 48 mensen opgenomen geweest in een ziekenhuis en er zijn inmiddels 10 Veenendalers aan het virus overleden. Door te testen hoopt de GGD besmettingen zo snel mogelijk op te sporen en verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Meer info staat op www.GGDrU.nlMeer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden