Barbara van Essen die best wat veranderingen wil zien in de Veenendaalse wijk Petenbos.
Barbara van Essen die best wat veranderingen wil zien in de Veenendaalse wijk Petenbos. (Foto: )

Leuk (en minder leuk) volgens Barbara: 'Deze wijk in Veenendaal is toe aan een opknapbeurt'

Kelly van Straten

Veenendaal - De allerbeste tips, die krijg je van locals. Want wie in een stad of dorp woont, kent vaak de leukste, goedkoopste, gezelligste en mooiste plekken. Deze week vragen we Barbara van Essen wat zij zo leuk vindt in Veenendaal. 

De in Utrecht geboren Barbara van Essen woont al veertig jaar in Veenendaal. Al haar halve leven lang woont ze in het Petenbos, die wijk heeft ze zien opbouwen. Vooral Petenbos-Oost, dat eerst uit slechts een paar huizen bestond.

Judo

Barbara is data manager van de grootste judo database ter wereld en dat vergt naar eigen zeggen veel aandacht. Toch is er tijd over om te werken in de zorg. Ze kwam – voor de corona-uitbraak – thuis bij mensen die hulpbehoevend zijn. Zo heeft ze een goede indruk wat er leeft onder de mensen. “Vooral oudere mensen die een ziekte hebben, hebben naast hun dagelijkse verzorging toch ook vooral aanspraak nodig. Even een praatje met iemand buiten het gezin is heel verhelderend en verfrissend. Ondanks al hun zorgen is het toch mooi hoe mensen positief kunnen blijven denken, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aannemen.”

“Voor mij is het mooiste park in Veenendaal het park tegenover de Parklaan en Paddestoelenlaan. Vanuit mijn woonkamer heb ik prachtig uitzicht over het park en de vijver. De mooiste tijd van het jaar is het voorjaar, dan worden de kuikentjes geboren. Zo mooi om te zien hoe papa en mama eend voor ze zorgen, de eerste paar dagen nog zo veilig onder de vleugels van hun moeder. Voor je het weet zijn ze groot en al best zelfstandig.”

“Mijn favoriete winkel in Veenendaal is de Zara. Het is fijn dat er in Veenendaal een Zara is. Bij de Zara hebben ze kleine maten, zoals XS en S. Precies de maten die ik nodig heb. Tegenwoordig zijn er niet in alle winkels kleine maten te verkrijgen. Bij de Zara slaag ik altijd! Ze hebben er trendy en sportieve kleding. Ook voor een zakelijke outfit kan je er prima terecht.”

Modern plein

“Het Kees Stipplein is een leuk stukje Veenendaal. Het is een modern plein, daar kun je wat lekkers drinken, lunchen of een ijsje halen. Het ziet er verzorgd uit, je loopt direct naar het centrum en je kunt je auto prima kwijt. Al doe ik dat soort stukjes ook graag met de fiets.”

“De wijk Petenbos-Oost is een groene wijk. Geliefd vanwege de ruime opzet en de bomen. Deze wijk bestaat zo’n twintig jaar. Zelf vind ik dat ze wel wat mogen ‘moderniseren’ in deze wijk. De lelijke groene lantaarnpalen zijn aan vervanging toe, zo ook de straatnaambordjes en de geluidswal aan de Rondweg-Oost. Maak het allemaal wat moderner. Vervang de kleur groen door de moderne kleur grijs. Anders ‘verpaupert’ deze wijk te zijner tijd. Zonde.”

Pluspunt

“Wat echt een pluspunt is voor de wijk Petenbos-Oost is dat er sinds half december 2019 nu ook een bus rijdt, lijn 87. Handig voor oudere mensen die misschien geen auto hebben en zo toch in het centrum kunnen komen. Of voor scholieren die geen zin hebben om door de regen te fietsen en zo droog op school aankomen.”

“Vanuit het Petenbos kan je eenvoudig oversteken naar het landgoed Prattenburg, het stukje bos aan de rand van Veenendaal, al is het Rhenen. Mooi om te fietsen, al ben ik meer van het wandelen. Lekker fris in het bos en het ligt er zo mooi bij dat Kasteel Prattenburg. Ik hoorde van één van de mensen die ik verzorg dat er rond Veenendaal toch nog flink gevochten is in de oorlog en soms kom je daar nog sporen van tegen in dat gebied.”

Nicky Romero

Wanneer alles weer ‘normaal’ is, wil Barbara wel een avondje bijkletsen met BN’er Nicky Romero. “Met hem zou ik wel eens wat tijd willen doorbrengen en een fijn en diepgaand gesprek willen hebben over zijn leven. Wat is het fijne aan zijn vak als DJ, wat is er minder leuk om bekend te zijn. Dit alles tijdens een etentje of wandeling. Of een ritje in zijn auto. Natuurlijk mogen we ook een ritje maken in mijn Mini Cooper. Ik denk dat ik hem met mijn mensenkennis ook wel wat kan vertellen over de zin van het leven. Hij is een jongen die niet naast zijn schoenen loopt en mogelijk open staat voor een goed gesprek.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden