CDA teleurgesteld om procedurefout college Veenendaal

Veenendaal - “Het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) neemt besluiten die ze niet mag nemen, maar waar de gemeenteraad toestemming voor moet geven. Dat stelt ons teleur. Anderzijds begrijpen we in welke situatie het college zit en daarom steunden we de motie van afkeuring niet,” aldus CDA-fractievoorzitter Harold Schonewille, kort na de extra gemeenteraadsvergadering.

Het College van B&W had recent besloten om dit jaar geen kadernota naar de Gemeenteraad te sturen, maar een kaderbrief. In de kadernota zegt de Gemeenteraad wat de kaders zijn waarbinnen het college de begroting voor 2021 moet uitwerken. Vanwege de coronacrises en alle mogelijke politieke gevolgen besloot het college om een kaderbrief aan de Raad voor te leggen. In een kaderbrief zegt het college dat zij de begroting zal uitwerken in het verlengde van huidige kaders en huidig beleid, zonder noemenswaardige wijzigingen.

Opheldering

De oppositiepartijen, waaronder het CDA, vroegen in een speciaal ingelaste raadsvergadering om opheldering. Harold Schonewille: “We hebben het college laten weten dat dit niet de juiste procedure is. Wethouder Verloop heeft proberen duidelijk te maken waarom het college dit wilde, maar over de juistheid van de procedure verschillen we van mening. De oppositiepartijen vinden dat het college de Raad om advies en goedkeuring had moeten vragen, maar het college en de coalitiepartijen (de partijen die een wethouder leveren) denken daar anders over.”

Afkeuring

Een aantal oppositiepartijen diende uiteindelijk een motie van afkeuring in, waarin de partijen laten blijken de handelwijze van het college af te keuren. Schonewille: “Wij zijn nog steeds teleurgesteld over de procedure. En ik hoop dat het college heeft gevoeld dat ze dit niet nog een keer moet doen. Nu hebben we niet ingestemd met die motie van afkeuring, omdat we dit een te zwaar middel vinden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden