Bert Slok, bewoner van 't Boveneind, hijst zijn boodschappen naar boven. Dochter Ieke heeft daar voor gezorgd. (Foto: PR)
Bert Slok, bewoner van 't Boveneind, hijst zijn boodschappen naar boven. Dochter Ieke heeft daar voor gezorgd. (Foto: PR) (Foto: )

Bloemenman maakt er maar 't beste van

Veenendaal - Zijn grote passie was en is bezig zijn met bloemen. Hij begon met bloemstukjes, bruidsboeketten en dergelijke te maken vanuit huis. Later begon hij een klein winkeltje aan de P.H. van Rijnstraat in Veenendaal-zuid. Dat is allemaal lang geleden. Bert Slok heeft inmiddels de leeftijd der zeer sterken bereikt. Hij is nu 87 jaar en woont in ouderencentrum ’t Boveneind aan de Prins Bernhardlaan.

Alleen: het leven is daar op dit moment niet zoals het behoort te zijn. Natuurlijk: iedereen in het huis heeft daar mee te maken en dus iedereen maakt er maar het beste van.
'’Vanwege het gevaar voor coronabesmetting mag hij niet naar buiten en wij niet naar binnen.''

Dat zegt zijn dochter Ieke van de Steeg die regelmatig langskomt om een boodschapje te brengen of om een bemoedigend woordje toe te spreken.

Via het raam

Hoe gaat de communicatie dan? Ieke: ''Een paar kleine boodschapjes kun je natuurlijk via de hoofdingang afgeven, maar via het raam in een boodschappentas laten ophijsen, kan natuurlijk ook.
Dat is veel leuker en een beetje humor kunnen onze ouderen zeker nu wel gebruiken!’’
Het verhaal is exemplarisch voor elke bewoner van het huis.
Ieke: ‘’Het is lastig voor onze ouderen om binnen te moeten blijven en dat geldt ook voor het zorgpersoneel. Niet iedere oudere begrijpt de beperkende maatregelen, ook al worden ze genomen om juist hén te beschermen.
En het personeel moet daar toch de hand aan houden, dus soms streng zijn.
Niet altijd makkelijk of leuk, maar wel in de hoop dat iedereen hier goed doorheen komt. Groot respect, ook voor de zorgverleners in 't Boveneind!’’

Over hoe haar vader de dag doorkomt, zegt ze: ‘’Dat gebeurt voornamelijk met het lezen van de krant en tv-kijken.''

Tulpenplantjes

Maar er is een nieuwe invulling van de tijd gekomen, één die helemaal bij hem past. Dochter Ieke: ''Sinds deze week verzorgt hij ook de tulpenplantjes die de bewoners van een plaatselijke bloemist gekregen hebben. Hij is zelf vroeger bloemist geweest dus dat is hem wel toevertrouwd. Fijn dat onze ouderen niet vergeten worden.’’
Op een andere, moderne manier met elkaar te communiceren, is niet mogelijk.
Ieke: ‘’Helaas is skypen erg lastig omdat internet en mijn vader geen geslaagde combi zijn gebleken.
Daarom heb ik beneden op de stoep en hij boven door zijn raam 'live' gesprekjes. Hij geeft dan aan wat hij nodig heeft.
In de tijd dat ik de boodschapjes heb gehaald, heeft hij een koord en een tas opgezocht. Zo kunnen de spullen op een ludieke manier afgeleverd worden.''

Tot slot: ''Het is fijn om in deze best zware tijd door zoiets kleins een beetje afleiding en plezier te brengen bij mijn vader!’’Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden