Amir AL Itejawi.
Amir AL Itejawi. (Foto: Amir AL Itejawi)

Een hartenkreet van een Veenendaler: levendigheid tijdens coronacrisis

Veenendaal - Onderstaand een hartverwarmend verhaal van Veenendaler Amir AL Itejawi, dat zeker in deze crisistijd meer dan actueel is.

''In Nederland leven er op dit moment ongeveer 17 miljoen mensen. De gemiddelde Nederlander leeft steeds langer. Dit hebben we te danken aan groeiende welstand, toegenomen hygiëne, meer medische mogelijkheden en minder rokers. Volgens het CBS zal de levensverwachting tussen 2005 en 2050 nog verder stijgen: van 77,2 naar 81,5 jaar voor mannen en van 81,6 naar 84,2 jaar voor vrouwen.
We leven dus lang. Maar zijn we op dit moment wel gelukkig? Het vraagt mentale veerkracht om op hoge leeftijd nog lol te hebben in het leven. Oude mensen leven in een hele andere wereld dan die waarin ze zijn opgegroeid. De meeste personen die ze hebben gekend, zijn er niet meer.

Gemis

Eenzaamheid speelt een grote rol bij in onze sociaal contacten. Bezoekjes verlichten die eenzaamheid een beetje, maar het gemis van vrienden en geliefden blijft nog aanwezig. Door de groeiende afhankelijkheid wordt het ook steeds moeilijker om de eenzaamheid te bestrijden door zelf initiatieven te ontplooien. Het gevolg is vaak gemopper, waardoor bezoekers wegblijven en de eenzaamheid juist verergert. Uiteindelijk is het de kunst om met jezelf samen te zijn.
Ook in andere opzichten leven mensen nu in een wereld die sterk afwijkt van die waarin ze werden gewend. De techniek heeft de afgelopen decennia bijvoorbeeld een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Toch is de wereld in essentie niet veranderd, en vitale mensen zijn meegegroeid naar het huidige tijdperk. Ze zijn gewend aan het leven in de eenentwintigste eeuw.
Zo zullen steeds meer vitale mensen e-mailen en internetten. Ouderen krijgen pas last van de moderne tijd als belangrijke ontwikkelingen hen ontgaan en als ze daardoor vervreemden van hun omgeving. Oudere mensen leven echter nier alleen in een veranderde wereld, hun wereld is ook kleiner. Met het klimmen der jaren slinken de mogelijkheden en kan men waarschijnlijk niet eens meer naar de kruidenier om de hoek.

Levensdoelen

Daar worden mensen echter niet ongelukkig van, zolang ze er maar in slagen hun levensdoelen aan te passen. ‘Op hoge leeftijd krimpen de levensdoelen. Er wordt niet meer gestreefd naar een vooruitgang, het lopen van de marathon of de aanschaf van een tweede huis. Maar daarmee hoeft de levenslust niet verloren te gaan. Gelukkige mensen halen hun levensvreugde uit heel kleine dingen. Vreugde komt van binnenuit. Het is niet geketend aan gebeurtenissen, dingen of situaties, zoals het vinden van een nieuwe baan, het kopen van een nieuwe auto of het vieren van een verjaardag. Vreugde is een houding. Het komt vanuit innerlijke tevredenheid. Van zich verbonden voelen met jezelf en anderen. Vreugde komt ook van het genieten van de liefdevolle aandacht
van een mensen onderling.
Gelukkige mensen kunnen hun huidige leven (met alle beperkingen) dus aanvaarden. Maar er is meer. Ze moeten ook vrede hebben met het verleden en de manier waarop ze dit zelf hebben ingevuld.

Aanvaarden

Om tevreden mens te worden, is het belangrijk elke levensfase tevreden af te sluiten. Aanvaard dat de dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. Accepteer dat duister en verdriet bij het leven horen, net als vreugde en genot. Als dit lukt, dan kun je nog erg gelukkig zijn. Mensen kunnen relativeren, zijn emotioneel onafhankelijk en ook iets milder geworden op dit moment.

Hier heb je wat te lezen, gewoon een tekst, geen boek waar je nog iets zinvols uit zou kunnen halen.

Een bericht aan de bewoners van onze Veenendaal. Versla je vijanden met geduld, genegenheid en prachtige acties.

Het gaat mij meer om het gebaar. Groot of klein, alles dienen wij te delen.  De wereld is van ons allemaal.  Wit, bruin, geel of paars, we zijn allemaal mens en we zijn allemaal onderweg. Zet voor nu maar alle stress opzij, wees trots op jezelf!  Glimlach nu maar, al is het maar voor even. Er gebeuren allerlei dingen op de wereld, maar bemoei je niet altijd met zulke verhalen.

Verspreid je onschuldige geklets om een leuke sfeer te creëren die depressie overwint. Met liefde zullen we zeker de epidemie winnen en nog genieten van onze leven. Het coronavirus hoort niet thuis in onze mooie wereld.

Uw positieve stemming helpt uw immuunsysteem te beschermen, hoewel is bewezen dat negatieve gedachten uw immuunsysteem verzwakken en het niet in staat stellen virussen te weerstaan.

Het belangrijkste van alles is dat u er vast van overtuigd bent dat deze epidemie voorbij zal gaan en dat we allemaal veilig zullen zijn.. Wees positief ... wees veilig. Het leven is liefdevol, continu schenken en nederigheid.

Hoe mooi is de mensheid als solidariteit haar titel is! We doen het samen!''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden