De weinig geziene achterzijde van de katholieke kerk in Veenendaal-zuid. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
De weinig geziene achterzijde van de katholieke kerk in Veenendaal-zuid. (Foto: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

Parochie zorgt voor verbondenheid

Veenendaal - “We kunnen elkaar nu niet in de kerk ontmoeten. Toch willen we als mensen met elkaar verbonden blijven.” Dat schrijft pastoor Henri ten Have van de katholieke Titus Brandsmaparochie in een persoonlijke brief aan al zijn parochianen. De brief heeft een bemoedigende pastorale boodschap. Ook biedt de brief praktische informatie over de ondersteuning die de kerk biedt in deze corona-tijd. Hiertoe is een corona-crisisteam gevormd, dat gecoördineerd wordt door pastor Guido Dieteren.

De grote regionale R.K. parochie telt zeven geloofsgemeenschappen: Bennekom, Ede - Lunteren, Oosterbeek - Doorwerth, Renkum - Heelsum, Rhenen, Veenendaal (Adriaen van Ostadelaan) en Wageningen. In iedere geloofsgemeenschap is een locatie-coördinator aangesteld. Deze is per email en per telefoon bereikbaar.

Vertrouwen

In de brief roept de pastoor op tot vertrouwen, ook al weet niemand hoe de uitkomst zal zijn. Mensen kunnen gevoelens hebben van onzekerheid en angst. Hij stelt onder meer: ''Angst is een slechte raadgever. De boodschap is eerder: ‘Vrees niet, wees niet bang’. Bijbelse woorden van Mozes en van Jezus hebben mensen steeds voorgehouden om te gaan met wat elke dag ons biedt: eten, drinken, Gods geboden en de schoonheid van de natuur. De Bijbel toont ons dat crisissituaties, ondanks verliezen en pijn, ook tot iets goeds kunnen leiden: geloof en solidariteit met elkaar.''

Ondersteuning

De brief is ook bedoeld om mensen praktische ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld hulp aan de meest kwetsbaren die liever niet de deur uit gaan en zelf geen of slechts een klein netwerk hebben. Maar er zijn ook parochianen die graag hulp aanbieden. De parochie wil hulpvragen en aanbod op elkaar afstemmen. Het is de taak van de zeven locatie-coördinatoren om dat te organiseren. Bovendien kan de parochie met de zeven locatie-contactpunten zorgen dat er wordt voorzien in de behoefte aan contact: even je hart luchten, samen bidden of een pastoraal gesprek.

Kaarsje

Mensen kunnen aan de locatie-coördinator vragen om een kaarsje op te steken. Elke geloofsgemeenschap heeft een speciaal emailadres en telefoonnummer. Op deze manier kunnen mensen hun hulpvraag stellen of hun hulp aanbieden.
De parochie houdt in de kerk van Wageningen besloten weekendvieringen en speciale vieringen, te zien op ztitusbrandsmaparochie.nl. De site biedt ook meditaties en gebeden. Daarnaast is de website het communicatiekanaal waar alle berichtgeving te vinden is. Engelstalige informatie is voorhanden via: www.iccwageningen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden