Het is stil bij 't Zusje in Veenendaal. Hopelijk niet voor lang, stellen Sander en Marlous. (Foto's: Anne Slok)
Het is stil bij 't Zusje in Veenendaal. Hopelijk niet voor lang, stellen Sander en Marlous. (Foto's: Anne Slok) (Foto: )

Het is ook in Veenendaal even rustig in winkels en op scholen

Door Anne Slok

Veenendaal - Het is rustig op straat. Te rustig. We weten allemaal waarom. Als ik langs Bollo Panino fiets op ’t Zwaaiplein zie ik Othman een broodje klaarmaken. Ik loop naar binnen en zie de stoelen op de tafels staan. Othman vertelt me dat de omzet behoorlijk terugloopt. Maar, zo vertelt hij: ”ik bezorg nu wel meer dan eerst. Als mensen me bellen dan ga ik voor ze aan de slag en in deze tijd rekenen we ook geen bezorgkosten“.

Even later kijk ik om de hoek van de deur van het oudste café van Veenendaal, 't Huchie aan de Nieuweweg. Alleen Ries is aanwezig. De bussen verf staan op tafel, de lampen zijn van het plafond gehaald. “Zo onwezenlijk”, begint Ries, “we zijn maar met een grote schoonmaak begonnen. De vriezer en koelcel leeghalen en schoonmaken.
De bar afgelakt en de toog schilderen. Maar weet je wat in deze moeilijke tijd zo mooi is? Klanten die appen en bellen en zeggen dat ze de openstaande rekeningen zullen betalen. Soms laten ze het wel een paar weken oplopen. Nu leven ze mee. Dat doet me goed. Er is er één die zich wel goed vermaakt; dat is de hond. Die neem ik nu elke middag samen met de kinderen mee naar het bos. Toch even de buitenlucht opsnuiven”.

't Zusje

Bij Restaurant ’t Zusje, gevestigd in de monumentale Frisiavilla aan de Kerkewijk, tref ik Sander en Marlous aan. Na de opening op 26 oktober 2018 hebben ze over omzet geen klagen gehad. “We hebben een tof team, iedereen werkt hard mee om er een succes van te maken”, aldus Sander, “vergeet niet dat we 45 mensen op de loonlijst hebben staan. Gezinnen, maar natuurlijk iedereen is afhankelijk van het salaris wat elke maand verdiend moet worden”. Op mijn vraag of ze nu ook catering gaan doen is het antwoord heel stellig. “Nee, dat kunnen en willen we niet. We serveren kleine porties en onze gasten zitten de hele avond om te genieten. Dat concept past niet in een doosje”. Marlous glimlacht erbij, maar de lach is niet echt. “Wat ons zo zeer deed was de melding van de overheid, ’s avonds om half zes hoor je dat vanaf zes uur diezelfde avond alle eetgelegenheden op slot moeten. Er zat toen 45 man in het restaurant. Die moesten we naar huis sturen.´´

Triest

Ze vertelt verder: ''En wat te denken van het eten wat we die middag met liefde hadden voorbereid? Allemaal verse producten. Zo triest”. “Maar”, zo gaat Sander verder, “gezondheid gaat boven alles. Laten we hopen dat er snel een einde aan deze nare tijd komt”.

Meester Martin

Tot slot stap ik binnen bij de basisschool De Burcht aan de Margaretha Turnorlaan in de wijk Petenbos. Daar geeft meester Martin van der Bijl les aan één van de groepen in de bovenbouw. Dat gaat nu op een heel andere manier. Hij kijkt aan tegen een lege klas, maar toch ook weer niet helemaal.
Hoe zit dat? Hij vertelt dat de leerlingen nu thuis les krijgen. “Via Google Classroom”, zegt hij enthousiast. Het is echt een uitkomst.
“Op dit moment geldt dat voor de vakken rekenen, taal en lezen. Verder houden we onderling contact via email en een speciale app. De beoordelingen komen dan te staan in de Resultaten Monitor. Ja, heel anders lesgeven dan voorheen. En wat dacht je van onze vakleerkracht gym? Die zet oefeningen op YouTube zodat ze ook nog in beweging komen”. Eindconclusie: we moeten er met z’n allen doorheen, en wat fijn om dan te zien en te horen hoe creatief mensen zijn in deze barre tijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden