Door het coronavirus mogen bewoners van De Engelenburgh geen bezoek ontvangen en zien ze enkel nog medebewoners en personeel.
Door het coronavirus mogen bewoners van De Engelenburgh geen bezoek ontvangen en zien ze enkel nog medebewoners en personeel.

'Ouderen mogen hier niet verpieteren'

Ouderen in verzorgingstehuizen mogen wegens corona geen bezoek ontvangen. Bij de Veense locaties van Zorggroep Charim zijn ze alert op groeiende eenzaamheid. Ondertussen melden gepensioneerde verpleegkundigen en vrijwilligers zich aan om de zorg bij Charim op peil te houden.

Door Rick Praamstra

VEENENDAAL - Charim biedt in Veenendaal zorg en ondersteuning aan zo’n zevenhonderd cliënten op zes locaties: De Meent, De Engelenburgh, 't Boveneind, Dragonder, D’n Aok en Charim Revalidatie. Er wonen onder meer ouderen die intensieve zorg nodig hebben en ouderen die een eigen appartement huren en zorg inkopen.

Vooral ouderen die complexe zorg nodig hebben – veelal mensen met dementie – worstelen met de ‘lockdown’, vertelt woordvoerder Rufo Petri. “Zij begrijpen deze situatie niet. Zij zijn gebaat bij bepaalde rituelen en die veranderen nu. Een aantal cliënten raakt daardoor van de kaart. Ze kunnen angstig worden of lopen onrustig heen en weer.”

Meer aandacht

Eenzaamheid is zonder corona al een groot maatschappelijk vraagstuk, maar nu partners, kinderen en kleinkinderen niet op bezoek mogen, dreigt sociale isolatie des te meer. Charim is zich daar van bewust en speelt daarop in. Petri: "Bewoners mogen niet verpieteren. Daarom vragen we familie vaker te bellen (via tablets ook beeldbellen) en is er nog meer aandacht voor ze vanuit onze zorgmedewerkers."

De onrust onder ouderen en de dreiging van eenzaamheid zorgen ervoor dat er ook meer druk komt op het personeel. De roosters worden gewoon ingevuld; er lopen niet meer verpleegkundigen dan normaal. Maar omdat er medewerkers thuiszitten wegens de verscherpte maatregelen rond corona (bijvoorbeeld als ze een neusverkoudheid hebben en koorts), is er toch meer vraag naar professionele zorgwerkers. "Gepensioneerde oud-medewerkers bieden zich spontaan aan", stipt Petri de loyaliteit aan onder zorgprofessionals. "Ook inventariseren we of er onder de vrijwilligers en kantoorpersoneel van Charim mensen met een zorgachtergrond zijn." Momenteel is er binnen de zorggroep nog geen sprake van grote coronabesmettingen, wat weer tot meer werkdruk zou kunnen leiden.

Steun

De sfeer onder het zorgpersoneel is dubbel, schetst Petri. "Aan de ene kant zijn er grote zorgen, ook vanuit de familieleden. Terwijl half Nederland thuis zit, werkt hun partner en ouder gewoon door. Aan de andere kant is er een ongelofelijke steun vanuit de samenleving. Er wordt voor ze geklapt, er wordt buiten de ramen voor ze gezongen en er worden bloemen en kaarten bezorgd."

"De onderlinge band onder collega's is sterk. Hoe spannend het ook is, men gaat ervoor en is dag en nacht bezig om met oplossingen te komen om de zorg goed door te laten gaan. Men voelt een grote verantwoordelijkheid om oude en kwetsbare mensen te helpen. Daarvoor zijn ze dit vak ingegaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden