Dennis van Manen op de molentrans. Hij is één van de jongste vrijwillig molenaars in het land. (Foto: Thije Jansen)
Dennis van Manen op de molentrans. Hij is één van de jongste vrijwillig molenaars in het land. (Foto: Thije Jansen) (Foto: )

Veenendaalse molenaar kijkt hoopvol naar toekomst

Door Thije Jansen

Veenendaal - Dennis van Manen is met zijn 19 jaar een van de jongste vrijwillige molenaars in de provincie Utrecht. In zijn vrije tijd is hij vaak te vinden aan de Mulderslaan in Veenendaal. Hier staat namelijk de Nieuwe Molen, een korenmolen uit 1911. Het is al vele jaren zijn werkterrein.

Al sinds zijn veertiende is Dennis hier vrijwel elke zaterdag te vinden.In oktober slaagde Dennis voor het landelijk molenaarsexamen van vereniging de Hollandse molen. Sindsdien mag hij zelfstandig aan de slag op de Nieuwe Molen. Dennis bedient de molen samen met Johan de Reu en Rob Ruitenbeek.

Assistentie

Ook zijn er daarnaast twee leerling-molenaars actief, die de drie geslaagde molenaars assisteren bij hun werkzaamheden. Dennis is vanaf kleins af aan al geboeid door molens en vertelt graag over zijn passie en drijfveren voor het molenwerk.
“Vanaf een jonge leeftijd heb ik al interesse in molens en hun geschiedenis. Het is mooi om te mogen werken met een molen, om deze in stand te houden en daarbij ook nog het ambacht van graan malen te bewaren”.
De Nieuwe Molen is een korenmolen die ook nog echt gebruikt wordt voor het malen van graan voor de winkel onderin de molen.

Meer producten

Dit gebeurt allemaal op vrijwillige basis door de molenaars. Dennis zou graag in de toekomst nog meer producten willen maken met de molen. “Met nog een paar kleine aanpassingen in de molen is deze nog beter geschikt om allerlei meelsoorten te verwerken.''

Meubelmaker

Dennis: ''Het zou mooi zijn om alle machines in de molen weer werkend te maken, zodat we zoveel mogelijk producten zelf kunnen maken.” Buiten zijn hobby om volgt hij een opleiding tot meubelmaker. Dit komt bij de molen ook goed van pas, omdat deze regelmatig onderhoud vraagt. “Klein onderhoud doen we in eigen beheer. Het is ook leuk om dit zelf te kunnen doen”. Het grote onderhoud aan de molen wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. Molenbouw, zoals het vak van molenmakers genoemd wordt, trekt ook zijn interesse. In de toekomst hoopt Dennis beide interesses te combineren op de molen.
“Het zou mooi zijn als ik in de toekomst zelf nog meer met de molen kan doen: meer producten te maken met de molen en deze daardoor nog beter te behouden voor Veenendaal. “Ik zou het mooi vinden om er later misschien mijn beroep te van kunnen maken of deels er iets mee te kunnen verdienen. Of dat als molenaar is of als molenmaker weet ik nog niet. Misschien wel een combinatie van beide. Het belangrijkste voor mij is echter dat de molen blijft behouden als werkend monument.”

Meer weten over de Nieuwe Molen in Veenendaal? De producten, de winkel en de diensten? Kijk dan snel op www.denieuwemolen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden