Foto: indebuurt

Coronamaatregelen verlengd tot eind april: 'Niet onverwacht en zeker niet onverstandig'

Brion: indebuurt.nl/veenendaal

Veenendaal - Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten dus met zijn allen nog wat langer wegblijven van onze favoriete stekkies in Veenendaal. The Maxx Veenendaal reageert ook op de aangescherpte maatregelen. “Het is natuurlijk een ongelofelijke klap voor horeca, leisure en alle andere ondernemers, maar gezondheid staat op nummer één.”

Alle maatregelen die zouden gelden tot 6 april zijn nu verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dus: thuiswerken, niet naar de kapper, je favoriete sportschool of uit eten. Daarnaast blijven scholen gesloten tot en met de meivakantie. Voor evenementen en sportwedstrijden verandert er niets: die zijn nog steeds tot en met 1 juni verboden. Het kabinet maakt in de week voor 28 april bekend of de maatregelen worden verlengd.

Blijf thuis

We moeten er niet vanuit gaan dat alles na 28 april weer normaal is. “Maak vooral geen plannen voor de meivakantie”, benadrukte Mark Rutte in de persconferentie. Ook voor het paasweekend is het advies: blijf thuis en reis niet door het land.

Kortom: we moeten nog even volhouden. Wat vinden Veenendalers hiervan? We belden met verschillende ondernemers uit Veenendaal. Ook voor hen was het besluit geen verrassing. “Het was te verwachten”, vertelt Stephan de Koning van Hip Juweliers. “Maar het blijft balen.”

De maatregelen die eerder van kracht waren, hadden al gevolgen voor de ondernemer. “We draaiden 70% van onze omzet, maar dat wordt hierna alleen maar minder, ben ik bang.” Begin dit jaar – voor de corona-uitbraak – kocht hij een nieuwe collectie in. “We hebben al afspraken gemaakt met de leverancier, want ook zij zullen hiervan hinder ondervinden.”

Betrokkenheid 

Eerder deze week lanceerde hij de website steunveenendaal.nl . Een website waarop ondernemers uit Veenendaal aanbiedingen kunnen plaatsen. “Een mooie tool om lokale betrokkenheid te generen. We proberen er elke dag het beste van te maken.”

Ook Joyce Lubbersen van Bij Joyce blijft positief. “Het was niet onverwacht en zeker niet onverstandig. Gezondheid gaat ver boven alles”, vertelt ze aan de telefoon. We hadden ons er al op ingesteld. We bezorgden bijvoorbeeld al hamburgers. Dat blijven we doen. We breiden ons assortiment zelfs uit.”

 Bezorgservice 

Joyce probeert naar eigen zeggen een weg te vinden. “We kunnen niet anders. Het blijft raar en jammer dat de zaak leeg is, maar we zijn ook heel dankbaar dat de bezorgservice zo goed wordt ontvangen.”

De afgelopen weken heeft de ondernemer ook nieuw inzicht gegeven. “Door alle maatregelen ontdekten we de afgelopen weken ook weer nieuwe dingen. Onze hamburgers bakken we nu, na twee weken bezorgen, met onze ogen dicht. Daardoor is de kwaliteit verbeterd en kunnen we de burgeravonden ook in de middag, als lunch, aanbieden. Dat is ondernemen, blijven schakelen!”

Ook Marieke Houweling van kinderkledingzaak Popcorn Kids zit niet bij de pakken neer: “We blijven creatief, zodat we onze klanten kunnen blijven bedienen. Van thuisbezorgen tot private shopping.”

 Middenstanders 

Martin van Sloten van speciaalzaak Van Sloten Sport blijft letterlijk en figuurlijk in beweging. “In deze tijd moet je als ondernemer nóg creatiever zijn.” Vanavond, dinsdag 31 maart, bezorgde hij voor het eerst aan huis. “Juist in deze tijd wil ik iedereen oproepen om lokale ondernemers te steunen. Help de middenstanders in plaats van bestellen via grote website als bol.com. Laten we er voor elkaar zijn!”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/veenendaal. Meer inspirerende verhalen over Veenendaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden